Zdroj: CzechTrade

Na Filipínách roste poptávka po kancelářských prostorech

Poptávka po kancelářských prostorech v regionu hlavního města Manila vzrostla meziročně o 17 % na 809 tisíc metrů čtverečních, přičemž za celý rok 2022 dosáhla poptávka 989 tisíc metrů čtverečních.

V příštích dvou let se poptávka má vrátit na úroveň před pandemií, tedy na 1,3 milionu metrů čtverečních. Tahounem je především sektor Outsourcing Informačních Technologií a Obchodních Procesů (ITBPO).

Ilustrační fotografie

Optimistické předpovědi podporuje projekce pracovní síly právě v sektoru ITBPO, který letos najme dalších 135 000 zaměstnanců. I navzdory hybridnímu uspořádání práce budou rozsáhlé náborové činnosti stále vyžadovat nové kancelářské prostory.

Filipínský kancelářský sektor je dnes jedním z mála trhů na světě, který se drží na vzestup, pokud jde o aktivní a reálné požadavky. Jen v první polovině roku vykázala poptávka v Metro Manila kladných 240 000 m2. Ve světě se dále daří aglomeracím Tokio (nárůst o 280 000 m2), Nové Dillí (nárůst o 308 000 m2) a Bengaluru (nárůst o 350 000 m2).

ExportMag.cz: Výrobce Harmonik z Loun boduje v Číně. Zahrál si i prezident

Naopak podkles zaznamenaly poptávky v Los Angeles o 264 000 m2, San Francisco o 260 000 m2, Šanghaj o 180 000 m2, Hongkong o 49 000 m2, New York o 48 000 m2 a Sydney o 40 000 m2.

Neobsazenost kanceláří v Metro Manila zůstává na dvouciferné úrovni na 19 % od třetího čtvrtletí roku 2023, kdy celková nabídka dosahuje 18,1 milionu m2. S klesající nabídkou od příštího roku se míra neobsazenosti kancelářských prostor mezi lety 2026 a 2027 vrátí na jednociferné místo.

Sektor s nemovitostmi, tedy kanceláře, rezidence, průmysl, cestovní ruch a maloobchod, bude dále těžit především díky správnému řízení inflace a nižších úrokových sazeb. Tyto aspekty poskytnou dobrý základ pro vnitřní hnací faktory reálného sektoru. Trh také očekává, že úrokové sazby začnou příští rok klesat.

Růst či pokles poptávky v segmentu pronájmu kancelářských prostor je v mnoha ekonomikách signálem stavu ekonomiky. Pro Filipíny je tento sektor podstatnou částí HDP a poukazuje na stav ekonomiky a její výhledy.

Filipíny jsou nejen úžasnou destinací pro vaši dovolenou, ale především teritoriem jihozápadní Asie, který skýtá obrovské obchodní příležitosti. Zahraniční kancelář CzechTrade Filipíny velmi ráda poradím s produktem nebo službou a potenciálem právě na filipínském trhu.

Ondřej Puchinger, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade Filipíny
Zdroj: Philippine News Agency 

• Teritorium: Asie | Filipíny | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby | Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme