Na potřebách pro pejskaře jim vadila bídná kvalita i design. Tak začali vyrábět vlastní

Vysokoškolské studentky politologie začaly šít designové obojky pro psy. Později jejich internetový startup Demeven.cz přišel i se speciálními kabelkami na venčení psů a další potřebami pro chovatele.



Demeven obojkyVyrazit na procházku se svým čtyřnohým přítelem patří k nejoblíbenějším chvílím pro každého majitele psa. Jenže i když jsou prodejny chovatelských potřeb naplněné k prasknutí nejrůznějším zbožím, chovatelé, kteří kladou důraz na kvalitu nebo povedený design nemají ani po více než čtvrt století fungování tržní ekonomiky příliš z čeho vybírat. Tento segment se totiž na místním trhu zatím příliš nerozšířil.

S touto situací na trhu se před časem setkaly i dvě vysokoškolské studentky Eliška Griffiths a Lucie Dráždilová. Namísto toho, aby si jen stěžovaly na mizernou nabídku v obchodech, rozhodly se to změnit. Začalo to tím, když Lucie Dráždilová ušila pro svoji fenku z útulku stylový obojek. Ručně šitý kousek s nápaditým designem se setkal s velkým úspěchem u jejího nejbližšího okolí, a proto se vlastnoručně šité obojky rozhodla koncem roku 2012 nabídnout prostřednictvím internetu i ostatním.

Vznikl tak koncept e-shopu Demeven.cz, na kterém obě kamarádky od té doby pracují. „S Eliškou jsem se potkala při studiu politologie a mezinárodních vztahů. Studium nás příliš nebavilo a představa budoucí práce v oboru pro nás byla taktéž nepříliš lákavá,“ vypráví s úsměvem o společném seznámení jedna ze studentek a zakladatelek e-shopu Demeven.cz Lucie Dráždilová. „Po bouřlivém počátečním střetu Moraváka s Pražákem jsme našly společnou řeč o čtyřnohých mazlíčcích a velice rychle jsme přišly na to, že obě sdílíme zálibu v barvách i látkách,“ dodává.

Úspěch u kamarádů

Žádné předchozí zkušenosti s podnikáním jsme neměly. Celý projekt jsme zpočátku rozjely, jak se říká, ‚od nuly‘.  Celé dva první roky jsme veškerý zisk investovaly zpátky do projektu. Navíc jsme materiál i ostatní věci financovaly také penězi, které jsme získaly z brigád při studiu vysoké školy,“ vzpomíná Eliška Griffiths.

Eliška Griffiths a Lucie DráždilováKromě lepší kvality a designu obvyklých doplňků, jako jsou obojky nebo vodítka, se pokusily vyřešit i trable majitelů psů, kteří se před procházkou pokoušejí vměstnat  všechny potřeby do kapsy nebo kabelky. Vodítko, očkovací průkaz nebo odměny za poslušnost a plnění povelů, ale i nezbytné doplňky majitele psa, jako jsou klíče, mobilní telefon či peněženka se na jedno místa porovnají jen těžko.

Inovativní pamlskovník

Proto obě studentky uvedly v roce 2015 na trh kolekci speciálních kabelek plně přizpůsobených majitelkám psů a jejich potřebám. Řeší problém přeplněných a neuspořádaných kapes a nabízí i speciální přihrádku na pamlsky, takzvaný pamlskovník. „Ten hravě uskladní psí dobroty, jako jsou piškoty, tyčinky a jiné pamlsky, jež často běžně nacházíme rozdrobené na dně a do nichž nechtěně saháme, hledáme-li něco po celé kabelce,“ popisuje inspiraci každodenními potížemi pejskařů Eliška Griffiths.

Ručně šitý obojek a kabelka„Zakládáme si přitom na prvotřídní kvalitě a původnosti designu. Kombinujeme designérské látky dovážené ze zahraničí s ruční výrobou, takže se za takovou kabelku nebudete muset stydět ani v ulicích města,“ říká Eliška Griffiths.

Kabelky se umí dokonale přizpůsobit. Můžete je nosit klasicky přes rameno nebo ji připnout kolem boků tak, abyste měli volné ruce a mohli si užívat sportování s vaším chlupáčem,“ dodává Eliška Griffiths.

Kromě obojků a kabelek dnes Demeven nabízí i pelíšky, kšíry, vodítka i psí dobroty. Nabídku se snaží neustále rozšiřovat, aby si udržely náskok před konkurencí. „Denně vymýšlíme nové vychytávky, obměňujeme kolekce, rozšiřujeme nabídku. Zkrátka snažíme se neusnout na vavřínech, neboť i ten nejlepší nápad není samospásný,“ uzavírá Eliška Griffiths. 

Typický zákazníkem firmy, jejíž obrat loni dosáhl půl milionu korun, jsou ženy ve věku 22 až  45 let. Demeven se zatím zaměřuje na tuzemský trh, ale do budoucna chce prorazit i v zahraničí. Na projektu v současnosti pracuje pět lidí, kteří vedle působení ve start-upu mají i jiné zaměstnání.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Design

Doporučujeme