Na světové výstavě v Ázerbájdžánu se představil český vesmírný průmysl

Mezinárodní astronautický kongres je jediná událost, při níž se každoročně setkávají zástupci globální vesmírné a kosmické komunity. V Baku se ve dnech 2. až 6. října 2023 konal 74. ročník této unikátní akce.

Již tradičně se jí zúčastnila také početná česká vesmírná komunita. V tomto roce byla účast navíc podpořena národním stánkem „Czech Space“, který sdružoval 15 českých vystavovatelů.

Ilustrační fotografie

Mezinárodní astronautický kongres (IAC) je každoročně organizován jinou členskou zemí Mezinárodní astronautické federace (IAF) a do Baku se vrátil přesně 50 let od chvíle, kdy město hostilo v roce 1973 kongres poprvé. Letošní 74. ročník hostila ázerbájdžánská kosmická agentura Azercosmos v exkluzivních kongresových prostorech, v Centru Heydara Aliyeva od světoznámé architektky Zahy Hadid a v Baku Conventional Centre. Výstavní plocha byla postavena na míru mezi oběma místy, tak aby mohla pohodlně přivítat 150 vystavovatelů z celého světa.

ExportMag.cz: Odkaz Bati žije, exportéři zavádějí jeho systém vedení firmy

Unikátnost kongresu tkví v kompletním pokrytí sektorů vesmírného výzkumu a nabízí nejnovější informace a vývoj v akademické sféře i průmyslu. Účastníci zde mohou navazovat nové kontakty a partnerství a diskutovat své projekty i výzkumy. Každoroční změna místa a státu konání navíc zajišťuje neopakovatelnost jednotlivých ročníků včetně variability účastníků, čímž rozšiřuje pole pro setkávání delegátů z celého světa. Letošní prezentace, technická jednání, zasedání i doprovodný program byla zasvěcena tématu „Globální výzvy a příležitosti: Dejte vesmíru šanci“.

Oproti 73. ročníku, který se konal v Paříži, se jednalo o komornější ročník, v měřítku Baku se však jednalo o grandiózní akci zahájenou mj. prezidentem IAF Clayem Mowrym, prezidentem Ázerbájdžánu Ilhamem Aliyevem či předsedou hostitelské organizace Samaddinem Asadovem. Registrováno bylo 5 404 jedinců ze 132 zemí. Na doprovodné výstavě se představilo na 150 vystavovatelů včetně 15 českých zástupců.

Ilustrační fotografie

Mladí profesionálové do 35 let tvořili 30 % všech registrovaných. Bylo představeno na 2 000 výzkumných prací a došlo ke zvolení 4 nových viceprezidentů Mezinárodní astronautické federace; jedním z nich se stal slovenský zástupce Michal Brichta. Zároveň bylo delegáty odhlasováno místo pro konání kongresu v roce 2026. Tím se stala turecká Antalya. Doprovodným programem kongresu již tradičně bylo zasedání ministrů a poslanců, kterého se za Českou republiku zúčastnil poslanec Jan Kubík, předseda Meziparlamentní skupiny Česká republika – Ázerbájdžán. Veřejnost poslední den kongresu ocenila setkání s astronauty, kteří se v rámci bloku na popularizaci vědy a s ním spojené autogramiády setkali se svými příznivci.

Prezentace na národním stánku byla organizována Velvyslanectvím České republiky v Baku společně s podnikatelským inkubátorem ESA BIC Czech Republic, spravovaným agenturou CzechInvest, za finanční podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva dopravy ČR díky nástroji na podporu ekonomické diplomacie PROPED. Na stánku Czech Space bylo kromě startupů z inkubátoru ESA BIC Czech Republic (Corac Engineering, Groundcom, icee.space, Stratosyst, World form SpaceZaitra) možno potkat také zástupce Výzkumného a zkušebního leteckého ústavuČeského vysokého učení technického. Své projekty prezentovaly i společnosti ATC Space, OHB Czech Space, OteSpace a TRL Space, Brno Space Cluster sdružující brněnskou vesmírnou komunitu a Czech Space Aliance.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Baku (Ázerbájdžán).

• Teritorium: Asie | Ázerbájdžán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Kosmický průmysl

Doporučujeme