Nabídka pracovních míst ve stavebnictví je o pětinu vyšší než před pandemií

Nedostatek lidí ve stavebnictví v ČR neustává, přestože růst oboru jako takového začal v létě zpomalovat.

Stavební výroba sice zpomaluje, přesto jde o jeden z oborů, který podle porovnání HDP ve druhém čtvrtletí tohoto roku rostl. Červnové hodnoty ale předznamenávají spíše pokles – meziroční růst dále zpomalil, když stavební produkce reálně stoupla oproti květnu o 0,8 %. Produkce byla mírně vyšší hlavně díky pozemnímu stavitelství, tedy vzniku budov, které se proti loňskému červnu zvýšilo o 3,1 procenta. Loňská základna byla přitom poměrně vysoko, byl to dokonce druhý nejvyšší růst v roce 2021.

Ilustrační fotografie

Produkce inženýrského stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, byla meziročně nižší o 4,2 %. V meziměsíčním srovnání bylo stavebnictví nižší o 0,7 %.

V oboru chybějí hlavně Ukrajinci, kteří odešli bránit svou zemi

Firmy podnikající ve stavebnictví musejí teď více než dříve opravdu efektivně využívat své zdroje – podle údajů Českého statistického úřadu aktuálně 31 % z nich brzdí v růstu produkce chybějící zaměstnanci, 20 % nebývalý růst cen materiálů a energií. Nabídka pracovních míst je momentálně o 20 % vyšší než před covidem, zájem o ně je o 24 % menší, za což z velké části může i odchod ukrajinských pracovníků.

Jaké jsou nejobsazovanější profese ve stavebnictví? Kupodivu to nejsou dělnické a řemeslnické profese, ale projektanti. Velký zájem je také o stavební zámečníky, stavbyvedoucí a svářeče. Pokud se podíváme na zájemce o práci ve stavebnictví, v posledním roce hledali práci prostřednictvím pracovního portálu Profesia.cz nejčastěji zedníci, montážní dělníci, malíři a natěrači, ale také projektanti. Nejvíce reakcí zde zaznamenali u profesí sádrokartonář, malíř a natěrač, montážní dělník, potrubář a stavební zámečník.

Největší český veletrh práce Profesia days proběhne letos 12. a 13. října na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. 11. ročník veletrhu práce Profesia days se bude oboru stavebnictví také významně věnovat. A to jak tematicky, tak z hlediska nabídky pracovních příležitostí. Tradičně se této akce účastní mnoho předních zaměstnavatelů z této oblasti.

Tisková zpráva společnosti Profesia

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme