Náměstek Očko vedl diskuzi se zástupci zemí V4 o inovacích a budoucnosti mobility

V Praze bylo dne 13. až 14. listopadu 2019 v rámci českého předsednictví ve Visegrádské skupině zorganizováno setkání představitelů zemí V4, kteří se sešli, aby diskutovali o inovacích a budoucnosti mobility.

Diskuze proběhla v rámci celodenní konference na veletrhu e-SALON. Veletrh společně s ostatními čestnými hosty slavnostně zahájil náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko, který následně pozval své protějšky ze zemí V4 k moderované diskuzi. Společně s představiteli zemí V4, vystoupil rovněž zástupce Ministerstva dopravy Václav Kobera, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl, ředitel vnějších vztahů společnosti Škoda Auto Michal Kadera a koordinátor aktivit elektromobility společnosti Siemens Martin Šilar.

Náměstek Očko představil novou inovační strategii České republiky a podporu v rámci programů výzkumu, vývoje a inovací. Zmínil jako vysoce zajímavý projekt „Mobility Innovation Hub“, který rozvíjí ekosystém na podporu inovačního prostředí i v oblasti elektromobility, autonomního řízení a umělé inteligence s cílem urychlit transfer nových technologií do praxe.

Zástupci z ministerstev Slovenska, Polska a Maďarska následně představili systém podpory čisté mobility a stávající připravenost infrastruktury a inovace v jednotlivých zemích. Zajímavým projektem je testovací polygon pro autonomní řízení ZalaZone v Maďarsku. Václav Kobera zmínil, že automobilový průmysl potřebuje rovněž testovací polygon v České republice, a proto se na něj zpracovává studie proveditelnosti. Pro praxi spatřuje jako klíčové testování autonomních vozidel v plném provozu. 

Motorem ekonomik zemí V4 zůstává automobilový průmysl. Udržení konkurenceschopnosti tohoto průmyslu, potažmo ekonomik a transformace na nové technologie je stěžejní pro všechny země v regionu Visegrádské skupiny. Výzvou zůstává spolupráce a harmonizace v rámci zemí V4 v oblasti certifikace a standardizace. Pokud jde o ambiciózní cíle v zavádění elektromobilů, pan Petzl konstatuje, že rozhoduje zákazník. Stejně tak, jako zákazník rozhodne o tom, jak se nám podaří naplnit stanovené cíle. Dodává, že je však potřebné zajistit podporu dobíjecích stanic v bytových domech.

Škoda Auto od ledna zavádí na trh inteligentní vozidla CityGo a Superb. Do elektromobility investuje 2 miliardy EUR. Předobjednávky plug in vozidel Škoda předčily očekávání výrobce. Snad se podaří dobudovat i síť veřejných dobíjecích stanic. Michal Kadera konstatuje, že: „elektromobilita bude hrát důležitou roli v budoucnosti mobility. Otázkou zůstává, jak velkou roli dokáže ČR a česká ekonomika hrát v přidané hodnotě pro elektromobilitu.“

• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme