Nárůst cen kuřecího masa ve Velké Británii

Generální ředitel nezávislého maloobchodního řetězce Co-op v Británii Steve Murrells uvedl, že ceny kuřecího masa by mohly vystoupat až na úroveň masa hovězího kvůli zvyšujícím se nákladům na krmiva.

Zároveň uvedl, že kuřecí maso, které bylo dosud velice levné, zdražuje rychleji než jakékoliv jiné maso. V projevu na fóru ředitelů maloobchodu a elektronického obchodu dále Steve Murrells uvedl, že pokud by ceny kuřecího masa nadále rostly, zákazníci by mohli dokonce přejít na veganské alternativy nebo jiné druhy masa.

Ilustrační fotografie

V současné době je kuřecí maso nejoblíbenějším druhem masa ve Velké Británii a zákazníci mu dávají velkou přednost před hovězím, jehněčím i vepřovým. Jeho obliba je částečně způsobena jeho nižší cenou.

Drůbežářská společnost 2 Sisters, která ve Velké Británii a Evropě zpracovává více než 10 milionů kusů drůbeže týdně, koncem roku 2021 varovala spotřebitele ve Velké Británii, že ceny drůbežího masa by měly vzrůst, aby kompenzovaly rostoucí výrobní náklady. Důvodem je rovněž nedostatek pracovních sil a ceny komodit, které v důsledku způsobují menší nabídku a vyšší ceny.

Stavebnictví zažívá v Británii po pandemii boom. V čem jsou šance pro české firmy?

Úřad pro národní statistiku (ONS) konstatoval, že průměrná maloobchodní cena kuřecího masa ve Velké Británii se za poslední rok zvýšila téměř o 12 %. Tato zpráva přichází v době, kdy společnost NielsenIQ zveřejnila, že objem prodeje masa, ryb a drůbeže ve Velké Británii se za čtyři týdny (do 23. dubna 2022) meziročně snížil o 13 %.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě

Doporučujeme