Návrat pivních PET lahví? Pomáhají nejen minipivovarům

Totální destrukce trhu s čepovaným pivem jde proti ekologickým vizím. Plastové obaly jsou opět důležité, a to nejen pro minipivovary.

Bez nadsázky se dá říct, že z termoplastu se stal jeden ze zachránců českého pivovarnického byznysu. Díky většímu objemu, než obvykle mají hliníkové plechovky a skleněné lahve, je vítaným pomocníkem všech sládků, kteří tak mohou dostat své pivo mezi lidi v době uzavřených restaurací. A upínají se k němu i velké pivovarské skupiny.

„V tuto chvíli se snažíme pomoci hospodám a restauracím, které nepřerušily provoz, a dodáváme jim PET lahve pro pivo k odnosu,“ přibližuje Roman Trzaskalik, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje.

Je to přitom jen několik měsíců, co Plzeňský Prazdroj – oficiálně kvůli snaze o minimalizaci dopadů na životní prostředí – oznámil, že s PET lahvemi končí. Opatření proti šíření čínské chřipky přišla ve chvíli, kdy Plzeňský Prazdroj stopnul prodej gambrinusu a radegastu ve velkých plastových lahvích a připravuje se na to i jeho Velkopopovický kozel.

„Naše strategická rozhodnutí jsou dlouhodobá, současná situace je pro tuto chvíli nezmění,“ odmítá nyní Trzaskalik úplný návrat PET lahví. „Zcela bude plnění alkoholického piva do PET lahví ukončeno do konce roku 2023,“ tvrdí.

Jinou strategii volí třeba Budějovický Budvar. Ten právě v těchto dnech rozšiřuje svou nabídku v regálech obchodů o hořký ležák Budvar 33. Zatímco loni se začal prodávat pouze jako čepované pivo, nově je k dostání v půllitrových skleněných lahvích a plechovkách.

„Čím dál víc zákazníků se ptalo, kde může náš hořký ležák ochutnat, a to pro nás byl signál, že Budvar 33 do lahví a plechovek určitě patří,“ vysvětluje Petr Dvořák, generální ředitel národního pivovaru.

Pro minipivovary se zase vítaným pomocníkem vedle velkých PET lahví v současnosti stávají takzvané párty soudky. Jde o znovunaplnitelné pětilitrové kovové nádoby, k nimž pro čepování není nutné připojovat žádné zařízení či chlazení.

Převzato z webu Euro.cz. Autor článku: Ondřej Stratilík

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme