Exportmag.cz: Navzdory covidu lámou izraelské startupy investiční rekordy

Malá země, velmoc na startupy. Izrael potrápila pandemie i násilné incidenty, začínající firmy ale navzdory všemu překonaly v uplynulém roce rekord a přilákaly na investicích skoro deset miliard dolarů.

Izraelský inovační ekosystém je unikátním fenoménem, jehož mimořádný úspěch je výsledkem kombinací celé řady faktorů. Kromě specifické kultury a izraelské národní povahy hraje zásadní roli dlouhodobě především pět hlavních faktorů.

Přes šest tisíc startupů v akci

Prvním z nich je vysoká koncentrace technologických firem. V zemi existuje přes šest tisíc aktivních startupů, což činí z Izraele světového lídra v počtu těchto inovativních podniků na hlavu. Dále v zemi funguje okolo 50 nadnárodních technologických společností a celkem 300 vývojových center.

Dalším plusem jsou enormní výdaje na vědu a výzkum. Izrael je mezi členy OECD na druhém místě ve výdajích na výzkum a vývoj z hlediska přepočtu HDP na hlavu. Celkem je to 4,9 procenta v poměru k HDP.

Jak pomáhá Izraelcům v byznysu zkušenost z armády? Více v článku na EXPORTMAG.CZ

Země těží také ze vzdělané populace. Inženýrské a technické obory se těší v Izraeli všeobecné popularitě, přičemž mezi hlavní univerzity patří například Technion – Izraelský technologický institut, Telavivská univerzita, Ben Gurionova univerzita v Negevu či Bar-Ilanova univerzita.

Dotace až 85 procent na pět let

Velká je také finanční podpora státu. V zemi operuje 25 podnikatelských inkubátorů a izraelský stát nabízí finanční podporu novým projektům až ve výši 85 procent po dobu pěti let, různé další podpůrné programy a granty poskytuje úřad pro inovace Israel Innovation Authority.

Mezi pozitivní faktory patří také napojení na zahraniční trhy v podobě rizikového kapitálu. V Izraeli funguje okolo 70 venture kapitálových fondů, z nichž čtrnáct jsou pobočky nadnárodních společností.

Není proto překvapením, že izraelské inovační prostředí se v rámci mezinárodních žebříčků řadí na přední místa. Například v posledním hodnocení agentury Bloomberg se Stát Izrael umístil na sedmém místě mezi deseti nejvíce inovativními ekonomikami světa, dokonce přeskočil o čtyři místa i Spojené státy americké. Samotná města Tel Aviv a Jeruzalém se v prestižním průzkumu Startup Genome Global Startup Ecosystem Report mapující startupové prostředí ve 150 městech světa za rok 2020 dostaly na šesté místo, na stejnou úroveň jako Los Angeles.

Michal Prokop, oddělení Afriky, Asie a Austrálie, sekce Evropské unie a zahraničního obchodu, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Celý článek o aktuální ekonomice Izraele a českých obchodních vztazích s touto zemí si přečtěte na EXPORTMAG.CZ

• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Nanotechnologie

Doporučujeme