Nečekaná invaze: Cizinců pracujících na Slovensku přibývá

O dvanáct procent se loni zvýšil počet cizinců pracujících na Slovensku. Čísla z počátku roku 2019 přitom naznačovala zcela opačný vývoj.

„Loňský jarní pokles nezaměstnanosti pod pět procent (což jsou nejnižší čísla od roku 1993) měl zvyšovat poptávku firem po pracovnících ze zahraničí. Přesto se děje opak a počet pracujících cizinců klesá,“ říkal ještě v polovině loňského roku Michal Hanzlík, který v Bratislavě působil jako podnikatel.

V létě a na podzim 2019 ale došlo k razantní změně. „Pod Tatrou se blýská na lepší časy. Pro slovenské firmy je příliv pracovní síly ze zahraniční stále vítanější pomocí,“ glosuje právník Jiří Koukal. 

Ke konci roku 2019 pracovalo na Slovensku přes 78 tisíc cizinců, což je zhruba o pět tisíc vyšší číslo než v srpnu. Oproti prosinci 2018 se počet cizinců zvýšil o 9,2 tisíce. Vyplývá to z údajů Centra práce, sociálních věcí a rodiny při slovenském ministerstvu práce, které zveřejnil server sme.sk. 

V srpnu 2019 měly slovenské firmy k dispozici o 450 zahraničních pracovníků více než v červenci, v září už stoupl počet pracujících cizinců o 1,1 tisíce. A v říjnu a listopadu byl příliv pracovní síly ještě výraznější.

Ukrajinci vedou

Nejpočetnější skupinou pracovníků na Slovensku jsou v současnosti Ukrajinci. Celkem jich podniky zaměstnávají téměř 23 tisíc. Nadále klesá počet Srbů, kterých je aktuálně asi 13 tisíc.

Srbové byli donedávna nejpočetnějšími cizinci v tamních podnicích. Důvod? V zemi žije početná komunita a na rozdíl od zájemců z jiných zemí mimo EU jim stačilo absolvovat jednodušší administrativní proceduru. To se ale nedávno změnilo. 

Z občanů Evropské unie nadále vedou Rumuni, kterých v zemi pod Tatrami pracovalo loni v prosinci 8,7 tisíce, následovali Češi se 6 tisíci pracovníky. Ze sousedního Maďarska přišlo za prací na Slovensko 5,5 tisíce lidí. 

6 tisíc Čechů pracuje aktuálně ve slovenských podnicích

Zlatá Bratislava

Tři z deseti cizinců přitom pracují ve slovenské metropoli. Bratislava je pro ně nejlákavějším místem k životu a zároveň si tu vydělají nejvíce peněz. Za hlavním městem následuje okres Trnava, kde loni v prosinci evidovali 8,7 tisíce zaměstnaných cizinců. 

Podle nedávného průzkumu UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia jsou země východní Evropy převážně čistými vývozci pracovní síly. Zatímco v zemích EU tvoří zahraniční pracovníci průměrně 8,2 procenta všech zaměstnaných a například v Lucembursku je jich polovina, na Slovensku je to stále jen 0,4 procenta.

V jednom se ovšem predikce UniCredit Bank zmýlila. „Poptávka po nové pracovní síle bude v SR pravděpodobně ještě slábnout, a to s pomalejším ekonomickým růstem v zemi. Projevit by se to mělo i na zaměstnávání cizinců,“ předpokládali v loni na jaře analytici banky. 

„Stále ještě solidní růst slovenské ekonomiky a nedávné razantní snížení daní pro živnostníky a menší firmy budou naopak vytvářet předpoklady k tomu, aby příliv cizinců pokračoval a dále sílil,“ myslí si Michal Hanzlík. Pro srovnání: v České republice dnes působí asi 500 tisíc pracovníků s cizím pasem. 

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Procházka.

• Teritorium: Slovensko
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme