Nedostatek minerálních hnojiv a změna dotačního systému v Kazachstánu

Dne 27. září 2022 proběhlo jednání Ministerstva průmyslu k problematice zásobování zemědělců minerálními hnojivy.

Dnes se na kazašském trhu používá asi devět druhů anorganických hnojiv. Mezi ty „nejoblíbenější“ patří ledek, ammofos, síran amonný, močovina. Předpokládá se, že na rok 2023 bude poptávka po hnojivech v objemu cca 703 tisíc tun, což by bylo o 100 tis. tun více než letos.

Ilustrační fotografie

V současnosti je zhruba polovina trhu závislá na dovozu hnojiv. Stát má v plánu vyřešit tento problém tím, že zrealizuje několik velkých investičních projektů v této oblasti.

KazAzot JSC plánuje do roku 2026 postavit závod na výrobu čpavku a močoviny. Kapacita podniku by měla být 500 tis. tun čpavku, 500 tis. tun ledku a 500 tis. tun karbamidu. Do roku 2028 by tedy při dosažení plné kapacity vzrostl objem výroby ledku na 900 tis. tun ročně.

Změna dotačního systému v Kazachstánu

Ministerstvo zemědělství Kazachstánu nadále pracuje na změnách v dotačním systému, který by měl začít fungovat od příštího roku. Dne 28. září 2022 byly na jednání Pracovní skupiny ministerstva oznámeny některé plánované „novinky“.

Pokud jde o oblast rostlinné výroby, ministerstvo plánuje upustit od dotování původních osiv, aby nedošlo k vyplácení dvojích dotací. V chovu zvířat se zase navrhuje vyloučit typy dotací s vysokým korupčním rizikem a zbývající typy systematizovat a sloučit do jediného typu – dotování selekčních a šlechtitelských prací, čímž by se snížilo riziko vzniku korupce.

Autor: Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme