Nejmodernější technologický park TechTower je v Plzni

Město Plzeň představilo ve středu 1. února 2023 nejmodernější technologický park v České republice TechTower. Prostory poskytují unikátní zázemí a kanceláře pro inovativní firmy, technologické nadšence, programátory a začínající podnikatele.

Tento nový technologický park, jehož provoz zajišťuje Správa informačních technologií města Plzně, si během jeho slavnostního otevření prohlédli rovněž zástupci Plzeňského kraje v čele s hejtmanem Rudolfem Špotákem.

Slavnostní otevření technologického parku TechTower | Plzeňský kraj

„Přestavba bývalého pivovaru na moderní technologické centrum je jedním z největších projektů města Plzně. Naším cílem bylo vybudovat špičkové komplexní prostory pro zavedené firmy i začínající studenty, jejichž chytré nápady mohou změnit svět. A přesně takový TechTower je – architektonicky zajímavé místo, které přispěje k lepší budoucnosti. Dlouhodobou vizí města totiž je, aby chytré nápady vznikaly právě v západočeské metropoli,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

O nabízené prostory v TechToweru na jižním okraji Plzně je už nyní mezi inovativními firmami velký zájem. V lednu se do něho začali stěhovat první nájemci. Již nyní je téměř 80 procent zázemí obsazeno. Má skvělou dopravní obslužnost linkami městské hromadné dopravy a výhodnou polohu i díky rychlému dálničnímu spojení s Prahou a Německem.

Pozornost firem poutají zejména moderní laboratoře, unikátní nádrž na testování podvodních robotů nebo prostor v šestém patře, takzvaný SeedUp Space, který umožní jednat doslova nad střechami Plzně s výhledem na samé hranice Čech. Studenti zde mohou své nápady realizovat v coworkingu a sdílených dílnách. V areálu funguje velký multifunkční sál, laboratoř virtuální reality nebo restaurace s kavárnou.

Přestavěný bývalý pivovar | Plzeňský kraj

„Město opět ukázalo, že jsou Plzeň a díky tomu i zdejší region po zásluze stále zmiňovány jako oblast se skvělým potenciálem pro rozvoj firem i tuzemské a zahraniční investory. TechTower perfektně zapadá do snahy poskytnout zázemí pro inovační firmy, vědu a výzkum a umožnit jejich vznik, rozvoj a díky jejich činnosti vytvořit nová vysoce kvalifikovaná pracovní místa,“ ocenil novou investici města hejtman Rudolf Špoták.

S výstavbou technologického parku, který získal jméno podle 32 metrů vysoké pivovarské věže, začala Plzeň v prosinci 2019. Na projekt za zhruba 780 milionů korun včetně DPH získalo město Plzeň příspěvek z fondů Evropské unie ve výši 181 milionů korun prostřednictvím MPO ČR v rámci dotace z Integrovaných teritoriálních investic pro Plzeňskou metropolitní oblast z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Stavbu provedlo sdružení GEOSAN GROUP, a. s., a Pohl CZ, a. s.

Zájemci o pronájem prostor najdou potřebné informace na webu TechTower.

Redakčně upravená tisková zpráva plzeňského kraje

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme