Nejrychleji rostoucí tech-firmy ve střední Evropě: Žebříček ovládli Češi

Padesátku nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední Evropě opanují ty české.  Do soutěže Deloitte Technology Fast 50 CE se letos probojovalo rekordních 21 českých technologických lídrů, loni jich bylo 19. Druhé místo obsadil logistický startup DoDo, třetí je aplikace pro pronájmy nemovitostí UlovDomov.cz a čtvrtým vyhledávač nábytku FAVI.  Vítězem žebříčku je polský výrobce balení na míru Packhelp S.A.

Žebříček sleduje růst tržeb v uplynulých čtyřech letech. U těch nejlepších přesahuje růst 5000 procent, což znamená, že příjmy firem narostly více než padesátinásobně.

Deloitte Technology Fast 50 CE porovnává růst přihlášených technologických podniků za období let 2016 až 2019. Tržby DoDo dosáhly růstu 8 427 %, UlovDomov.cz 5 535 % a FAVI 3 389 %. Ve druhé desítce žebříčku Fast 50 jsou další tři české firmy – online poskytovatel půjček Zonky (12. místo, 1 347 %), prodejce originálních dárků Manboxeo.cz (15. místo, 1 279 %) a experti na cloudová úložiště Stratox Enterprises s.r.o. (18. místo, 1 099 %).

V kategorii vycházejících hvězd Rising Stars, tedy firem, které se kvůli krátké době na trhu ještě nedostaly do hlavní soutěže, zvítězil stejně jako loni fintech FTMO (FF Trader s.r.o.) a druzí jsou GreyCortex s.r.o. podnikající v kybernetické bezpečnosti. Celkem v této kategorii figuruje deset českých firem.

Tuzemských firem v žebříčku stále přibývá

Nové technologie: Klíč k expanzi

Letos se do středoevropského žebříčku přihlásilo 108 českých firem. Ocenění v různých kategoriích ve středoevropském regionu získalo 66 z nich. Bylo tak možné sestavit poprvé i kompletní padesátku výhradně českých technologických hvězd.

Deloitte navíc ocenil pět českých firem v kategorii Tech Leaders, lídry ve svém oboru, a tři v kategorii Impact Stars, pro firmy s unikátním a inovativním produktem nebo revoluční službou.

„Výsledky letošního ročníku Fast 50 potvrzují, že technologickým firmám se v České republice stále více daří. Místní podnikatelé si pak úspěch nenechávají jen pro lokální nebo regionální trh. Řada z nich už dosahuje výrazných úspěchů v zahraničí, včetně náročného amerického trhu,“ říká Jiří Sauer, ředitel programu Deloitte Technology Fast 50 CE.

„Vysoký růst oceněných firem dokazuje, že technologie hrají a budou hrát zcela klíčovou roli v podnikatelské expanzi. Což koneckonců potvrzuje i současná pandemická situace.“ dodává specialistka Deloitte na technologické firmy Kateřina Novotná.

Do žebříčku se letos probojovaly firmy z devíti zemí. Jejich průměrné tempo růstu dosáhlo za roky 2016 až 2019 rekordních 1 460 %. Partnery Fast 50 jsou letos společnosti Citibank, INVENTI, ABRA Software, Mews a také StartupJobs.cz, Jihomoravské inovační centrum JIC a CzechInvest.

Kompletní výsledky soutěže Deloitte CE Technology Fast 50

PořadíFirmaZeměRůst (%)
1Packhelp S.A.Polsko9 077
2DoDoČeská republika8 427
3UlovDomov.czČeská republika5 535
4FAVIČeská republika3 389
5EGZOTech Sp. z o.o.Polsko2 932
6Electrocoin d.o.o.Chorvatsko2 617
7Tenderhut S.A. (Solution4Labs)Polsko2 367
8Zdrowegeny.pl Sp. z o.o.Polsko1 951
9Tylko (Custom Sp. z o.o.)Polsko1 788
10Kontentino s.r.o.Slovensko1 536

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme