Zdroj: CzechTrade

Největší japonská plynárenská společnost bude investovat do alternativních zdrojů

Společnost Tokyo Gas si dala cíl, že do roku 2040 bude z více než 50 % uhlíkově neutrální. Investovat bude i do plovoucích větrných elektráren.

Největší japonský dodavatel městského plynu, který v blízkosti Tokia provozuje i čtveřici plynových elektráren, nastínil své plány na docílení uhlíkové neutrality do roku 2050.

Ilustrační fotografie

Klíčem k jejímu dosažení má být diverzifikace používaných paliv a sázka na alternativní způsoby při výrobě elektřiny. Do roku 2030 má být dosaženo 20% snížení emisí oproti stavu z roku 2022 a do roku 2040 snížení o 60 %.

V oblasti plynu se společnost hodlá zaměřit na synteticky vyráběný e-metan. Ten bude postupně zaváděn do mixu městského plynu od roku 2030 a v následujících deseti letech by měl tvořit více než desetinu veškerého plynu, který Tokyo Gas bude nabízet.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Rychlejší přechod na ekologicky šetrné výrobní metody firma chystá u výroby elektřiny, kdy vedle postupného přechodu ze zemního plynu na vodík chystá vybudovat síť plovoucích větrných elektráren.

Společnosti Tokyo Gas záměr oznámila krátce poté, kdy zkraje března japonská vláda informovala, že bude možné budovat plovoucí větrné elektrárny i ve výlučných ekonomických zónách. Japonsko v této oblasti sice zaostává, vláda si však slibuje, že díky rozhodnutí dojde v nejbližších letech k masivnímu rozvoji a že se podaří současnou kapacitu 136 MW rozšířit do roku 2030 na 10 GW.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko
Zdroj: Reuters

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme