Největší státní investiční fondy světa jednaly s českými firmami o spolupráci

Bahrajnský Mumtalakat, saúdskoarabský Public Investment Fund, Kuwait Investment Authority a Qatar Investment Authority patří k nejvýznamnějším státním investičním fondům na světě.

Největší z nich spravuje aktiva v astronomické výši 600 miliard USD, a tyto prostředky investují po celém světě. Česká republika a střední Evropa dosud byly spíše mimo oblast pozornosti těchto fondů. To se změnilo díky Investičnímu fóru Česká republika – Gulf Cooperation Council, uspořádaném Ministerstvem zahraničních věcí ve spolupráci s partnery v týdnu od 30. května 2022 v Praze.

Ilustrační fotografie

 „Cestu je třeba vybírat podle toho, kam chceš dojít.“ To je arabské přísloví, podle kterého se vládci mnoha arabských zemí snaží připravit na budoucnost, která už nebude spojena s vysokými příjmy za vytěženou ropu a plyn. Diverzifikovat investice, aby další generace nemusely spoléhat jen na jeden zdroj bohatství, to je úkol pro tzv. suverénní investiční fondy, které investují do atraktivních a s ropou nebo plynem nespojených projektů na celém světě.

Cílem týdenního programu zorganizovaného Ministerstvem zahraničních věcí s partnery z ministerstev průmyslu a obchodu, obrany a pro místní rozvoj proto bylo investičním správcům ze zemí Zálivu představit nejlepší české firmy ze čtyř pečlivě vybraných oborů s vysokým potenciálem růstu do budoucna: zdravotnictví a léčebné lázeňství, obrana a bezpečnost, informační technologie a energetika.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Na investičním fóru, které na Ministerstvu zahraničních věcí zahájili místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, své projekty a návrhy spolupráce zahraničním investorům představila první liga českého byznysu.

Informace o projektech v blockchainu přišly od skupiny Rockaway a asociace DEN, informace o rychlém rozvoji výstavby solárních elektráren od Solek Group, projekty využití virtuální reality pro výcvik pilotů představili zástupci VRgineers.

Zájem byl ale i o tradičnější sektory, ve kterých mají české firmy expertízu, jako klasická energetika (EPH), obranné technologie a bezpečnostní systémy (Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, Omnipol, Czechoslovak Group), léčebné lázeňství (Royal Spa), zdravotnictví (Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků, SOTIO a LINET) či zprostředkování práce pro zdravotníky v zahraničí (Go Global Care).

Že Česká republika má co nabídnout i v jednotlivých regionech, to se hosté přesvědčili při návštěvách Karlovarského kraje a Královéhradeckého kraje. Hejtman Petr Kulhánek v Karlových Varech a náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek v Hradci Králové hosty seznámili s hlavními investičními projekty a prioritami obou krajů, v Hradci Králové jim ještě náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák představil rodinného výrobce klavírů a pianin Petrof, který už od roku 1865 umně kloubí tradiční přístup k výrobě hudebních nástrojů s moderními výrobními postupy.

V Karlových Varech se jednání nejvíc věnovala developmentu v oblasti logistiky a zdravotnictví, logicky se zaměřením na lázeňství a wellness a projekty spojené s tranzicí severních Čech, neuhelnou energetikou, cirkulární ekonomikou a rozvojem turistické infrastruktury.

V nabitém programu se ale našel čas i na spojení byznysu s tradiční českou kulturou. Kromě klavírního koncertu v již zmíněném Petrofu se do programu vešla i slavnostní večeře v prostorách Národního muzea, koncert klasické hudby v rámci festivalu Pražské Jaro, i prohlídka rezidence primátora hlavního města Prahy, kterou výkladem o Praze a jejím rozvoji jako moderního velkoměsta doprovodil náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

Více než důstojnou tečku za celým programem udělala recepce, kterou pro účastníky uspořádalo Velvyslanectví Saúdské Arábie v Praze, která dala všem zúčastněným možnost hodnotit a s nově poznanými partnery plánovat další kroky.

Jak ve svém závěrečném vystoupení řekl Martin Tlapa, náměstek ministra zahraničních věcí: „Nebyl to jen týden byznysu. Nové vztahy, vzájemné poznávání se a časem jistě i přátelství a dobrý byznys budou často trvat dlouhá léta. A o to jsme jako organizátoři se všemi partnery usilovali.“

• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme