Nejvíc kapitálu v českých firmách kontrolují majitelé z Lucemburska a Německa

Firmy a fyzické osoby z Lucemburka jsou, z pohledu objemu ovládaného kapitálu v základním jmění českých firem, potřetí v řadě za sebou, největšími zahraničními vlastníky našich firem. Těsně následují Němci a s odstupem pak Nizozemci.

Objem zahraničního kapitálu v základním jmění českých firem meziročně mírně klesl. Informovala o tom poradenská společnost Dun & Bradstreet, která firmám pomáhá růst a prosperovat na základě umělé inteligence a analytiky.

Ilustrační fotografie

Žebříček největších zahraničních vlastníků podle investovaného kapitálu do základního jmění českých firem již třetí rok vede Lucembursko (172 miliard korun), přičemž objem kontrolovaného kapitálu se meziročně zvýšil o 2,24 miliardy korun. Za Lucemburskem, s 169 miliardami, následuje Německo, kterému až do roku 2019 patřila pomyslná první příčka.

„Rozdíl mezi objemem německého a lucemburského kapitálu v českých firmách je v posledních třech letech minimální,“ upřesnila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. S výrazným odstupem následují vlastníci z Nizozemí (103 miliard korun), objem jimi kontrolovaného kapitálu klesá od roku 2020.

Největší meziroční růst, mezi dvaceti největšími zahraničními vlastníky, v relativních hodnotách, vykázal švédský (+16 %), japonský (+9 %) a švýcarský kapitál (+6 %). Naopak k největšímu poklesu došlo v případě kapitálu z Velké Británie a Kypru, shodně o 5 %.

Celkový objem zahraničního kapitálu u 20 největších zahraničních vlastníků meziročně klesl o 2 % z 920 miliard korun na 918 miliard korun.

Redakčně upravená tisková zpráva Dun & Bradstreet

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme