Nejzelenější obaly: jihoasijské supermarkety nahrazují plasty banánovými listy

Několik vietnamských a thajských supermarketů se v rámci snah o redukci plastového odpadu rozhodlo balit zeleninu do banánových listů. V budoucnu chtějí šetrný obalový materiál rozšířit i na další sortiment.



Banánové listy jako alternativa plastovým obalům, foto: facebook.com/perfecthomes.Obchodní řetězec Lotte Mart v rámci pilotního testování používá listy jako obalový materiál například pro šalotku nebo okru (ibišek jedlý). Zelenina je ale jen prvním krokem. V budoucnu chce obchod balit do listů i maso, řekl webu VNexpress.net zástupce řetězce. Cílem je zredukovat množství plastového odpadu.

Zákazníci v Ho Či Minově městě, kde Lotte Mart program zkouší, jsou nadšeni. „Když vidím zeleninu zabalenou v krásných banánových listech, ráda koupím větší množství. Myslím, že tato iniciativa pomůže místním obyvatelům lépe si uvědomit potřebu ochrany životního prostředí,“ uvedla jedna ze zákaznic. V rámci svých ekologických snah Lotte Mart prodává vejce v papírových krabicích, papírová brčka a boxy na jídlo ze zbytků cukrové třtiny.

Zelené iniciativy se chopily i další supermarkety v zemi, kde se vyprodukuje 2500 tun plastového odpadu denně. Řetězce Co.op a The Big C také testují banánové listy a nabízejí například nákupní tašky z kukuřičného škrobu, které jsou plně rozložitelné. Vietnam se podle Organizace spojených národů řadí mezi největší světové znečišťovatele oceánů plasty. Banánové listy používá také thajský Rimping Supermarket.
 
Množství plastů je pro život v oceánech smrtící, varoval Světový fond na ochranu přírody. Začátkem dubna vyplavilo moře na Sardinii mrtvou březí samici vorvaně, v jejímž žaludku se našlo přes 22 kilogramů plastů, mimo jiné plastové sáčky, talíře nebo elektrické kabely. „Je to další bolestná připomínka, jak zničující dopad má znečištění plasty na naše oceány a jaké škody páchá na mořských živočiších,“ uvedl fond.

Podle informací Evropské komise z loňského roku Evropané vyprodukují každý rok 25 milionů tun plastového odpadu. Recyklací projde méně než třetina. K nápravě tohoto stavu schválil Evropský parlament letos v březnu zákaz jednorázových plastových výrobků, který se týká například brček, nádobí a příborů nebo ušních tyčinek. Začít by měl platit za dva roky, až ho schválí členské země EU.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Adam Krupa, foto: facebook.com/perfecthomes.

• Teritorium: Asie | Thajsko | Vietnam | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme