Německo buduje infrastrukturu nabíjecích stanic pro elektromobily. České firmy se mohou do realizace aktivně zapojit

Německo představilo aktualizovaný plán na vybudování nabíjecích stanic pro elektromobily. Stanice se mají stát dostupnější a jejich ovládání má být stejně jednoduché a rychlé, jako tomu je při tankování u běžných benzinových pump.

Podle slov spolkového ministra dopravy Wissinga je to hlavní podmínka, aby přechod na elektromobilitu proběhl hladce a našel podporu a zájem u německých zákazníků.

Ilustrační fotografie

Strategickou důležitost nabíjecích stanic dokazuje i nejnovější průzkum německé rozvojové banky (KfW). Průzkum ukázal, že přes 50 % dotázaných německých domácností odrazuje od nákupu elektromobilu především špatná dostupnost nabíjecích stanic. Na území celého Německa jich současně je jen 70 000. Německá vláda však do roku 2030 počítá s registrací sedmi až deseti milionů elektromobilů. Vzhledem k aktuálním číslům, podle kterých bylo k červenci registrováno necelých 1,5 milionu elektromobilů, je co dohánět.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

V říjnu 2022 proto spolková vláda aktualizovala svůj strategický program na podporu elektromobility, jehož hlavním cílem je vybudování infrastruktury nabíjecích stanic. Do roku 2030 jich plánuje postavit až jeden milion. S ohledem na současnou energetickou krizi bude však přechod na elektromobilitu náročnější než kdy předtím.

S růstem počtu elektroautomobilů stoupne spotřeba elektřiny, a to by mohlo vést k přetížení sítí. Na německém trhu tak stoupá poptávka hlavně po „smart“ nabíjecích technologií, které budou např. umět rozpoznat, v jakém regionu je právě přebytek energie, která se může použít na dobití auta. Stanice by měly být dobře dostupné jak ve veřejném, tak neveřejném prostoru. Navíc by měly být velmi jednoduché na ovládání.

Ilustrační fotografie

Pro české firmy, které nabízejí pokročilé nabíjecí stanice a zvažují export na německý trh, nadešel nyní správný čas. Pro zvýšení šance nákupu českých nabíjecích technologií, mohou české firmy odkázat své německé partnery na výhodnou půjčku od německé rozvojové banky (KfW), kterou částečně subvencuje Spolkové ministerstvo pro digitalizaci a dopravu. O výhodnou půjčku si mohou zažádat firmy či obce, které chtějí vybudovat nabíjecí stanici na území SRN pro neveřejné účely.

České firmy mohou také zvážit účast na německých veletrzích, které se soustředí právě na inovační nabíjecí stanice. Ten nejbližší se bude konat od 17. do 21. dubna 2023 v Hannoveru. Další příležitostí bude veletrh v Mnichově od 13. do 16. dubna 2023. Českým firmám doporučujeme v případě účasti na veletrhu velmi důkladnou přípravu. Zásadním plusem jsou podklady v němčině a také proaktivní networking přímo na místě.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Berlíně (Německo). Autorka: Hana Švédová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme