Německo chystá megatovárnu na zelenou energii, s českým kapitálem v zádech

Česko-německá společnost LEAG, která spadá pod holding EPH, chce přejít v Lužici od hnědého uhlí k alternativním zdrojům energie.

Do roku 2040 chce proto postavit GigawattFactory, obří továrnu na energii s výkonem až 14 GW. Solární park, větrná elektrárna a bateriové uložiště budou největším centrem zelené energie v Německu, jehož stavba může být příležitostí i pro české firmy.

Ilustrační fotografie

Společnost LEAG svým projektem reaguje na současnou klimatickou a energetickou krizi a dodává průmyslu potřebný impuls pro přechod k zelené energii. GigawattFactory vznikne přímo na území současných hnědouhelných dolů, pro výstavbu není potřeba zastavět novou plochu.

Do roku 2026 má být hotový solární park o výkonu až 1000 MWh, který postupně doplní větrné elektrárny. V roce 2040 by měla být megatovárna o celkovém výkonu 14 GW dokončena a rozsáhlé plochy hnědouhelných dolů o rozloze 33 tisíc hektarů by se tak měly proměnit v motor zelené energie.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Pro zbytkovou elektřinu, kterou GigawattFactory vyrobí, je naplánováno vybudování bateriových a tepelných úložišť a také zařízení schopných využít vodík. V první fázi do roku 2026 počítá plán s výstavbou bateriového parku v saské elektrárně Boxberg, který se s kapacitou 137 MWh stane největším v SRN. Předseda představenstva společnosti LEAG Thorsten Kramer odhaduje celkovou investici až na 10 mld. eur.

Výstavba energetické továrny zatím nebyla zahájena, v současnosti se nachází ve fázi pokročilého stavebního řízení. Výkonný ředitel Průmyslové a obchodní komory v Cottbusu Wolfgang Krüger upozorňuje, že rychlost výstavby GigawattFactory je závislá na urychlení plánovacích a schvalovacích postupů při výstavbě větrných elektráren. To by se mohlo nyní změnit, protože německý parlament schválil novelu, která by měla urychlit stavební řízení u klíčových infrastrukturních staveb. Schvalování výstavby větrných parků by se oproti současným čtyřem až pěti letům mohlo zkrátit o rok, protože nyní odpadne povinnost posudku o dopadu na životní prostředí.

Ilustrační fotografie

Přínos pro celý region

GigawattFactory nepřispěje jen k řešení energetické a klimatické krize, ale zároveň zlepší sociální i ekonomickou úroveň celého regionu. Zaměstnanci, kteří doteď pracují v hnědouhelných dolech, budou mít možnost rekvalifikace a poté pokračovat v práci na jiné pozici. LEAG je zde také v pravidelném kontaktu s místními investory, okresními zastupiteli a starosty, kteří se shodují, že zelená energie v tomto objemu, a navíc s možností uskladnění, bude pro region velkým přínosem.

Společnost LEAG si od vybudování GigawattFactory slibuje také příliv nových firem do regionu, které hledají lokalitu se zdrojem zelené energie. Výhodou průmyslového parku v blízkosti továrny na energii bude pro firmy možnost odběru elektřiny přímo od GigawattFactory, a ne oklikou přes veřejnou síť. To může být příležitostí i pro české firmy, které chtějí expandovat do Německa a hledají vhodné umístění.

Další velkou šancí pro české dodavatele jsou subdodávky komponentů pro větrné a solární elektrárny a pro související infrastrukturu, jako jsou transformátory, elektrolyzéry a elektrické rozvodné sítě. Tendry pro subdodavatele jsou průběžně uveřejňovány na stránkách koncernu. Projekt Gigwattfactory v německé Lužici může být zároveň i inspirací pro transformaci hnědouhelných regionů v ČR.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Berlíně (Německo). Autorka: Hana Švédová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme