Německo kvůli koronaviru odloží oborový veletrh Light + Building

Spolková republika Německo má strach z většího rozšíření koronaviru na svém území. Může to ovlivnit některé výstavy a veletrhy, na něž každoročně míří do Německa 10 milionů návštěvníků. Díky proaktivnímu přístupu německých organizátorů se ale zatím větší zásahy do kalendáře výstav neočekávají.

Německo je hlavní zemí světa ve výstavnictví. Právě v této zemi se koná největší počet mezinárodních veletrhů, mnohé z nich přitom mají obchodní nebo průmyslové zaměření. Mají také nejvyšší míru internacionalizace. Každoročně v zemi proběhne kolem 180 výstav, na nichž se potká 180 tisíců vystavovatelů s 10 miliony návštěvníků.

Letos ale bude výstavnictví poznamenáno hrozbou epidemie viru rozšířeného z Číny. „Obava z koronaviru už měla vliv na nižší počet návštěvníků na německých veletrzích, které proběhly v uplynulých týdnech. Někteří vystavovatelé, zejména z Číny a jihovýchodní Asie, na poslední chvíli rušili účast,“ informoval Adam Jareš, ředitel zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Düsseldorfu. Přední světový veletrh osvětlení a technologie budov Light + Building, který se měl konat v březnu ve Frankfurtu, byl dokonce kvůli problémům s koronavirem odložen na září.

Přesto se nedá hovořit o panice. Žádná větší akce zrušena nebyla a organizátoři veletrhů proaktivně informují vystavovatele i návštěvníky o tom, že kladou zvýšený důraz na hygienu a lékařské zabezpečení. Zvýší se například interval úklidu toalet a pro návštěvníky i vystavovatele budou k dispozici dezinfekční prostředky. „Někteří naši klienti se dotazují, jaká je aktuální situace a zda příslušný veletrh nebude zrušen. Letos s námi do Německa plánuje vyjet 80 českých exportérů a žádný klient svou účast nezrušil,“ uvádí Adam Jareš.

(red)

• Teritorium: Česká republika | Německo | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme