Německo přestalo vyvážet plasty do Asie, chce to nařídit i ostatním

Plastový odpad ze západních zemí se hromadí v asijských zemích. Například Malajsii, Vietnamu nebo Thajsku. Německá vláda se připojila k norské a požaduje mezinárodní zákaz exportu plastů do jiných zemí. Evropské země by si měly svůj plastový odpad zpracovat samy, požaduje německá ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová.



Evropa má být zodpovědná za vlastní recyklaci plastů a nezaplavovat těmito odpadky asijské země, tvrdí ministryně Svenja Schulzeová. Podpořila návrh norské vlády, podle které je třeba zakázat vývoz netříděného plastového odpadu, často kontaminovaného, z 36 vyspělých zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) do méně ekonomicky rozvinutých zemí.

Jen Německo loni vyvezlo do Malajsie 100 tisíc tun plastů, což je asi desetina plastového odpadu, který se v zemi vyprodukuje. V menší míře také do Thajska, Indonésie a Vietnamu. Dosud může být plast volně obchodován na celém světě, i když například Čína nebo Indie jeho dovoz už zakázaly.

Ekologické organizace upozorňují, že se plastový odpad, částečně také ilegálně dovezený, hromadí v chudších zemích, které samy nemají kapacity pro recyklaci. Často je spalován a zamořuje okolní vzduch, půdu i vodu, napsal deník Süddeutsche Zeitung.

Německá ministryně je přesvědčena, že evropské země by si měly samy plastový odpad zpracovat. „Skutečnost, že plastový odpad z Německa znečišťuje země, jako je Malajsie, je neudržitelná,“ zlobí se politička SPD. Německá vláda tvrdí, že exportovaný odpad pochází hlavně z průmyslu, ale částečně i z odpadu domácností. Pro asijské země se stává velkou ekologickou zátěží.

Západní země často vyvážejí směsi, které se obtížně recyklují nebo je jejich recyklace drahá. I když je export plastového odpadu legální, mělo by jít o odpad vytříděný a vhodný k recyklaci. V praxi je ovšem kontaminovaný dalšími nebezpečnými látkami. Tomu by měly zamezit přísnější kontroly. Německo společně s Norskem navrhují, aby smíšené a kontaminované plastové odpady spadaly do zvláštní skupiny se zákazem vývozu mimo země OECD.

Podpisem Basilejské úmluvy, která upravuje nakládání z nebezpečnými odpady a podepsalo ji 187 zemí, se signatáři zavázali k tomu, že odpad v cílových zemích nebude ohrožovat lidské zdraví a životní prostředí.

Čína zakázala dovoz plastového odpadu v roce 2018, letos totéž učinila Indie, kde opatření vstoupí v platnost na konci srpna. Miliardová země argumentuje tím, že nemá dostatečné kapacity na recyklaci plastů. Thajsko i Vietnam už oznámily, že dovoz tohoto odpadu omezí.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme