Německo zavádí lehčí skleněné obaly

Producenti vín, sektů, řetězce s biopotravinami a progresivní potravinářské firmy začali v SRN nabízet své produkty ve skleněných obalech, které jsou lehčí a při jejichž výrobě se ušetří nejen sklo, ale i emise v dopravě.

Na konci roku 2022 začali tři lídři v oblasti udržitelných řešení pro sklářský průmysl společně pracovat na inovativní technologii, která zvýší pevnost skleněných lahví a zároveň výrazně sníží jejich hmotnost.

Ilustrační fotografie

Společnosti Dassault Systèmes, Ardagh Group a Exxergy zahájily v roce 2022 zkoušky na lahvi od whisky Johnnie Walker. Cílem bylo zkoumat a vyvíjet povlak, který umožní odlehčit skleněnou láhev, aniž by byla ohrožena její pevnost a tvar, což se v tomto odvětví stalo poprvé.

ExportMag.cz: Ve světě vznikne síť ekologických učeben Archimedes s českými technologiemi

Tato nová technologie se stala průkopníkem vědecky podložených, udržitelných inovací, které zkrátí čas a náklady na testování skleněných výrobků a zároveň sníží spotřebu surovin a energie. Součástí zkoušek byl výzkum a vývoj nového vnějšího povlaku skleněné láhve, který má omezit přirozeně se vyskytující mikrotrhliny na povrchu skla. Díky tomu je sklo mnohem lehčí při zachování stejné pevnosti. Odlehčená skleněná láhev zůstává stoprocentně recyklovatelná.

John Sadlier, ředitel pro udržitelnost ve společnosti Ardagh Group, k chystanému vývoji výrobku uvedl: „Společnost Ardagh Group je průkopníkem v oblasti snižování hmotnosti skla a jako celosvětový lídr v oblasti nekonečně recyklovatelných a udržitelných kovových a skleněných obalů máme povinnost reagovat na výzvy v oblasti udržitelnosti, kterým všichni čelíme. Společně s našimi zákazníky a partnery v dodavatelském řetězci jsme odhodláni prozkoumat potenciál digitalizace a vyvinout nová a inovativní řešení pro odlehčování.“

Snižování uhlíkové stopy

Odlehčování skla je jedním z řešení, jak snížit uhlíkovou stopu sklářského průmyslu. Emise uhlíku se snižují jak při výrobě lahví, tak při přepravě hotových výrobků. Tato nová technologie znamená velkou podporu sklářského průmyslu v oblasti udržitelnosti a umožňuje dekarbonizaci celého odvětví.

Ilustrační fotografie

Největší řetězec s biopotravinami v SRN Alnatura vydal na začátku roku 2023 statistiku k úsporám skleněných obalů. Alnatura investuje do úsporných obalových řešení již od roku 2019. Například v období od 2019–2023 snížily hmotnost lahví u ovocných šťáv o 30 %. Tím se ušetřilo cca 190 tun skla ročně. Výrobci a producenti vín a sektů v minulém roce začali intenzivně investovat do technologií na odlehčení skleněných lahví i díky vládní podpoře ze Spolkového ministerstva životního prostředí.

V zavádění těchto nových technologií je velká příležitost i pro české firmy působící v obalovém průmyslu. Další příležitostí pro české firmy, jak navázat spolupráci právě v inovativních obalových technologiích, je veletrh FachPack, který se koná od 24. do 26. září 2024 v Norimberku.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Berlíně (Německo). Autorka: Tereza Petráňová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Sklo

Doporučujeme