Nemovitosti v Uruguayi jsou příležitostí pro zkušenější investory

Saturace evropského trhu s nemovitostmi spolu s vysokou inflací vede investory k hledání příležitostí v zámoří. Řešení může nabídnout Uruguay.

Země má stabilní a transparentní prostředí pro investice a provádí potřebné reformy a modernizace. Především jih země a okolí hlavního města zaznamenávají boom na trhu nemovitostí.

Ilustrační fotografie

Sektor nemovitostí v Uruguayi zaznamenal v posledních letech velký nárůst poptávky, a to ani ne tak kvůli demografickému nárůstu, ale hlavně z důvodu narůstajícího počtu turistů a migračnímu toku, který směřuje převážně z ekonomicky zdecimované Argentiny. Argentinští občané měli v roce 2022 na svědomí 13 % nemovitostních investic v Uruguayi.

Boom zaznamenává především jižní pobřeží (okolí města Punta del Este) a oblast okolo hlavního města Montevideo. Měna i ceny jsou stabilní, uruguayské peso oproti dolaru poslední tři roky dokonce mírně posiluje, což umožňuje vytvořit si reálný investiční plán. Ve zdejší vysoce dolarizované ekonomice se nemovitosti obvykle prodávají v této cizí měně, ale stavební náklady (práce a materiál) se naceňují v uruguayském pesu. Do karet hraje investorům i nejnižší míra korupce na kontinentu a dobrá bezpečnostní situace.

Kostarika vstoupila mezi nejvyspělejší země. Nesrazil ji ani obří útok ruských hackerů

V Uruguayi jsou investice zákonem prohlášeny za předmět národního zájmu, takže nedochází k diskriminaci zahraničních investorů. Oproti sousední Argentině zde například neplatí omezení pro repatriaci zisků. Stavební projekty velkého rozsahu mají četné úlevy. Jedná především o osvobození od daně z dovozu zařízení, strojů a materiálů pro stavební práce a movitých věcí pro běžné použití, daně z nemovitosti po dobu 8–10 let a vrácení DPH.

Daňová rezidence pro kupce

V hlavním městě Montevideu činila na konci roku 2022 průměrná cena za metr čtvereční obytné plochy 3 054 USD. Ve vyhledávaných částech země je stále velký dostatek nemovitostí, mnoho nových developerských projektů je v realizaci, a to ve všech segmentech. Například v letovisku Punta del Este bylo za posledních šest let požádáno o stavební povolení na stavby o ploše 2,85 milionu metrů čtverečních, z nichž přibližně 2 miliony m2 již byly dokončeny.

Časté jsou i investice do nemovitostí nad 500 tisíc USD, aby kupci získali daňovou rezidenci. Podle odhadů expertů roční dolarový výnos dosáhl na přelomu let 2022 a 2023 přibližně 5 %. I v roce 2023 se očekává dynamický vývoj na trhu s nemovitostmi, protože investice do této oblasti jsou i nadále jedny z nejdostupnějších, nejatraktivnějších a nejstabilnějších.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Buenos Aires (Argentina). Autor: Radek Hovorka, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Amerika | Uruguay | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme