Nepodceňujte přípravu na Brexit, varuje Boris Johnson. Britské firmy dávají vinu vládě

Nejistota okolo odchodu Spojeného království z Evropské unie roste. Blíží se konec roku a nedostatečná příprava všech zúčastněných stran pomalu vychází najevo. Zdlouhavá jednání mezi Londýnem a Bruselem dosud nevedla k dohodě. Britksý premiér Boris Johnson přitom spustil již v polovině října kampaň „Time is running out“, aby upozornil zástupce firem na konec přechodného období. Z průzkumů přesto vychází najevo, že na Brexit stále není připravena více než polovina firem.

Johnson prohlásil, že obchodníci by měli počítat s odchodem bez dohody. Problémy s přípravou na Brexit má i samotná vláda. Národní kontrolní úřad upozornil premiéra, že stále není zajištěna hraniční a celní infrastruktura. Vláda nyní čelí nedostatku celníků a nový software pro zajištění chodu hraničních přechodů nedisponuje dostatečnými kapacitami – očekává se téměř pětinásobný nárůst počtu celních prohlášení, konkrétně 270 milionů oproti současným 60 milionům.

Nevyměňujte obchod za politické body, vyzvaly podniky

Premiér je k rychlému jednání vyzýván i britskými společnostmi. Více než 70 významných britských firem zastupujících přes sedm milionů zaměstnanců vydalo prohlášení, ve kterém zdůrazňují, aby vláda nevyměnila potenciální pracovní příležitosti a investice za prosté politické body. Hlavním sdělením byla ale prosba, aby si Británie zachovala dohodu o volném obchodu. Pokud by se strany na tomto bodě nedohodly, firmy by čelily tarifním a netarifním opatřením a v neposlední řadě zhoršení jejich vztahů s Evropskou unií.

Největší dopad Brexitu aktuálně pociťují malé a střední podniky, a to především kvůli ekonomické krizi, kterou nadále prohlubuje současná situace způsobená epidemií koronaviru. „Při trojí hrozbě globální pandemie, omezujících opatření a zmatečného konce přechodného období není divu, že firmy mají potíže s přípravou na Brexit,“ komentoval poměry generální ředitel ministerstva obchodu Adam Marshall.

Další informace lze nalézt také na stránkách britské vlády věnovaných Brexitu a také důsledkům pro celní tarify.

Jiří Rak a Ondřej Beran, zahraniční kanceláře CzechTrade Velká Británie a Irsko

Doporučujeme