Nestlé investuje ve Vietnamu do zdvojnásobení kapacity zpracování kávy

Společnost Nestlé Vietnam byla založena v roce 1995, kdy došlo také k urovnání vztahů mezi USA a VSR. V letech 2019 i 2020 byla společnost vyhodnocena jako jedna ze tří nejlépe udržitelných korporací ve Vietnamu ve výrobním sektoru.

Binu Jacob, generální ředitel Nestlé Vietnam, uvedl, že dodatečná investice ve výši 132 milionů dolarů na zdvojnásobení kapacity zpracování kávy v továrně Nestlé Tri An u Ho Či Minova Města navýší celkovou hodnotu zahraniční investice do společnosti Nestlé Vietnam na téměř 730 milionů dolarů.

Nová investice do závodu na zpracování kávy umožní vyrábět širší škálu produktů, které uspokojí potřeby vietnamských spotřebitelů i exportních trhů. Výrobky z továrny v Tri An jsou vyváženy do více než 25 zemí světa, včetně náročných trhů, jako jsou Evropa, Japonsko, USA nebo Austrálie.

Nestlé je největším odběratelem vietnamské kávy. Nakupuje 20–25 % celkové produkce kávy ve Vietnamu, kde se z 95 % pěstuje robusta. Hořká robusta obsahuje 2x až 3x více kofeinu než oblíbenější kyselejší arabika.

Kávovník do Vietnamu přivezli francouzští misionáři v polovině 19. století a dnes je Vietnam druhým největším exportérem kávy na světě (1,65 mil. tun ročně) po Brazílii (2,65 mil. tun) a před Kolumbií (0,8 mil. tun).

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme