Neúspěch družice Omán nezastavil, satelitní program chce rozvíjet dál

Pokus o vypuštění první ománské družice Aman loni v říjnu nevyšel. Země ale svůj satelitní program nevzdává, kromě investic do vědy a výzkumu a simulačního centra zvažuje i vybudování kosmodromu.

Projekt vypuštění první ománské družice se má proto zopakovat v roce 2025. Celého projektu se účastnila ománská inovátorská společnost ETCO, americká Virgin Orbit, polský výrobce a provozovatel nanosatelitů SatRev a polský specialista na pokročilou AI společnost TUATARA. Ománská družice má získávat snímky s vysokým rozlišením, které pak budou digitálně analyzovány prostřednictvím počítačových systémů (Computer Vision, Machine Learning a AI) vyvinutých společností TUATARA. 

Ilustrační fotografie

Letos v únoru Omán oznámil plány na vybudování Centra pro výzkum vesmíru, simulační mise a experimenty. Časová osa a náklady projektu nebyly zveřejněny. Centrum na ploše 20 000 m2 má být vybudováno ve zvláštní ekonomické zóně Duqm v části určené pro projekty umělé inteligence. V říjnu 2022 podepsal ománský Úřad pro zvláštní ekonomické zóny (OPAZ) dohodu o pronájmu pozemků se společností The Global Space & Technology Company.

Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

Strategická dohoda s Virgin Orbit

Ománská společnost Emerging Global Technologies Company (ETCO) za účasti Ministerstva dopravy, komunikací a informačních technologií (MCTIT) podepsala strategickou dohodu se společností Virgin Orbit. Ta má vést k výstavbě startovacích ploch pro vypouštění satelitů v sultanátu Omán. Dohoda dále podporuje a má zajistit vědecký výzkum, umožnit získávání snímků vesmíru s vysokým rozlišením, shromažďovat data z nízké oběžné dráhy a provádět jejich digitální analýzu s využitím nejnovějších metod a rozšiřovat odborné znalosti v této oblasti.

Projekt počítá se zapojením univerzit prostřednictvím akademických výměnných programů, které mají posílit domácí znalosti a připravit budoucí ománské odborníky a inovátory ve vesmírném sektoru.

Slibně se také rozvíjejí ománské firmy z oblasti vesmírných technologií. Společnost Space Communications Technology LLC (SCT) – dceřiná společnost OIA – plně vlastněná vládou, získala mandát k vývoji a realizaci prvního projektu satelitní komunikace v zemi. V rámci své působnosti SCT buduje národní satelitní komunikační infrastrukturu a rozvíjí požadované schopnosti tak, aby sloužily okamžitým a dlouhodobým telekomunikačním potřebám veřejného a soukromého sektoru.

Firma International Emerging Technology Company (ETCO) se sídlem v Maskatu loni v říjnu oznámila, že byla vybrána italskou leteckou společností D-Orbit pro výrobu dílů pro malé a střední družice a podporu vesmírné logistiky. Dohoda má přispět k rozvoji domácích znalostí a zkušeností v oborech souvisejících s vesmírnými technologiemi.

Společnost The Global Space & Technology Company byla založena za účelem přispívat k rozvoji kosmického průmyslu Sultanátu Omán a rozvíjet související technologie. Společnost poskytuje služby v oblasti vesmírných technologií, pokrokových technologií, vzdělávacích iniciativ, kosmického výzkumu a poradenství, pro vládu, bezpečnost, armádu a společnost v zemi.

Ilustrační fotografie

Omán akcionářem SpaceX

Státní investiční fond (Oman Investment Authority / OIA) převzal na počátku roku 2022 akciový podíl ve SpaceX – americké společnosti pro výzkum vesmíru, kterou založil miliardář Elon Musk. Tento krok reflektuje ambice ománské vlády rozvíjet v zemi nový sektor. OIA nezveřejnila velikost své kapitálové investice do SpaceX a zdůraznila, že její cíl přesahuje peněžní návratnost. Investice posouvá Omán v oblasti využívání technologií vlastněných společností a vytváří potenciál přenosu odborných znalostí a zkušeností. To má zvýšit vyhlídky Ománu na zahraniční investice v oblasti aerospace.

OIA se tímto svým krokem zařadila mezi 20 dalších firem z USA a celého světa. Společnost SpaceX, známá výrobou a provozováním raket a kosmických lodí, realizací kapitálově náročných projektů, jako je Starlink (poskytování vysokorychlostního internetu) a Starship (vývoj těžké rakety nové generace), byla nedávno oceněna na cca 100 mld. USD.

Kontakty:

  • ETCO, Abdulaziz Jaafar, generální ředitel společnosti ETCO, Grzegorz Zwoliński, CEO SatRev, Tomasz Kostrzab, CEO Tuatara
  • Global Space and Technology Company, Bahiya Hilal Sultan Al Shuaibi, zakladatelka a generální ředitelka, tel: +968 92 656 611, info@gstc.space
  • SCT, Salim Saeed Al Alawi , CEO SCT, Ahmed Al Rumhi, Engineering Unit Manager SCT
Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rijádu (Saúdská Arábie). Autor: Roman Plevák, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Omán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Kosmický průmysl

Doporučujeme