Nezaměstnanost dál láme rekordy, je nejnižší za 22 let

Už duben a květen byly rekordní a červnová čísla trend potvrdila. Nezaměstnaných Čechů dále ubývá. Bez práce bylo v červnu 2019 nejméně lidí od roku 1997, a to 2,6 procenta.



Už v květnu bylo bez práce asi 2,6 procenta lidí, v červnu se ovšem nezaměstnanost ještě o několik desetin promile snížila. Ve většině krajů je bez práce nejméně lidí v historii samostatné České republiky. Aktuální výsledky zveřejnil Úřad práce (ÚP ČR).

ÚP ČR evidoval ke konci šestého měsíce zhruba 195 tisíc uchazečů o zaměstnání, což je o 5 tisíc méně než v květnu 2019. Oproti květnu pouze nepatrně poklesl počet volných pracovních míst, a to na 342 tisíc. Asi 90 tisíc z nich mohou aktuálně obsadit cizinci. To, že má Česko vůbec nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, platí už několik let.

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance převážně v technických a dělnických oborech. Současný stav nicméně komplikuje situaci na pracovním trhu.

Za poklesem jsou sezonní práce

Situace aktuálně odpovídá nejen dlouhodobému vývoji, ale i ročnímu období. Po skončení zimy se zájem o pracovní sílu v některých oborech rapidně zvýšil. V květnu a v červnu byl vliv sezonních prací ještě výraznější než v dubnu.

„Trh práce skutečně ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu. V souvislosti s tím, ale i s vysokým počtem míst v průmyslu, klesl především počet nezaměstnaných mužů,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková

 „V některých regionech a odvětvích je nedostatek pracovní síly už také v řadách uchazečů o zaměstnání. Pro Úřad práce ČR je současný vývoj impulsem pro zavedení nových přístupů k podpoře zaměstnatelnosti různých cílových skupin,“ přiznává Sadílková.

ÚP ČR se proto snaží o přímý kontakt se zaměstnavateli, aby jim mohl dodat co nejvíce práceschopných lidí.

Nebývale kritický nedostatek pracovní síly panuje například v turistickém ruchu. Týká se to zejména kempů či horských bud v Krkonoších.

Blýská se na horší časy?

„Míra nezaměstnanosti v červnu zůstala na dně. Líp už ale nebude, průmyslníci chystají propouštění,“ shrnuje hlavní ekonom CzechFund Lukáš Kovanda.

Podle analytika pohání nedostatek pracovní síly růst mezd, který přispívá k inflačním tlakům v ekonomice. „Současně vede ke snížení ziskovosti tuzemské podnikové sféry na nejnižší úroveň od přelomu milénia,“ doplňuje.

Další pokles nezaměstnanosti už většina odborníků neočekává. Příští rok má dokonce lidí bez práce mírně přibývat.

„Míra nezaměstnanosti se ocitá se na pomyslném dně. Další výraznější pokles už čekat nelze, maximálně letos o jednu či dvě desetinky procentního bodu. V příštím roce už nezaměstnanost mírně poroste, zejména kvůli ochabování průmyslové produkce. Té škodí nepříznivá mezinárodní ekonomická situace, obchodní války či hrozba tvrdého brexitu,“ domnívá se ekonom.

Dvě rozdílné tváře trhu

Na to, že se situace na trhu práce začíná pomalu měnit, upozorňuje Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

„Vedle uvedených signálů, že trh práce zůstává rozžhavený do běla, se během června objevily i signály opačné. O čtyři tisíce klesl počet volných pracovních míst, což byl první úbytek od prosince 2016. Dále váznou přirozené odchody ze stavu nezaměstnaných do pracovního procesu, což je známkou nesouladu nabídky a poptávky na trhu práce. A za třetí: podíl nezaměstnaných, pobírajících podporu v nezaměstnanosti, se zvýšil na dlouho nevídaných 34,7%. Znamená to, že v posledních měsících přibylo případů propouštění,“ vypočítává Sobíšek.

Trh práce tedy ukazuje dvě rozdílné tváře. Podle Sobíškova názoru se už v červenci počet nezaměstnaných zvýší, když se začnou do pracovního procesu hlásit čerství absolventi škol.

„Během podzimu předpokládáme u podílu nezaměstnaných stagnaci a na konci roku možná uvidíme zvýšení až na tři procenta. Část volných pracovních míst postupně zmizí, a to nejen jejich obsazením, ale i zrušením,“ tvrdí ekonom.

 Jeho slova potvrzuje i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák: „Pracovní trh se v současnosti pohybuje na svých limitech. Nezaměstnanost je rekordně nízká a možnost jejího dalšího poklesu velmi omezená. Navíc se ze strany firem začínají objevovat signály slabší poptávky po nových zaměstnancích.“

 jap

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme