Nezaměstnanost dál mírně roste, Česko je přesto v EU stále premiantem

V lednu 2020 narostla míra nezaměstnanosti v Česku až na 4,3 procenta. Aktuálně je v ČR bez práce nejvíce lidí za poslední čtyři roky. Na zaměstnavatele i přes podporu v podobě programu antivirus citelně doléhají vládní restrikce a začínají propouštět.

Vyšší nezaměstnanost byla naposledy v dubnu 2017. Podle analytiků bude lidí bez práce přibývat i v dalších měsících roku 2021. K 31. lednu evidoval Úřad práce ČR asi 309 tisíc uchazečů o zaměstnání. To je zhruba o 17 tisíc víc než v prosinci a o 79 tisíc víc než v prvním měsíci loňského roku.

Podíl nezaměstnaných vzrostl na 4,3 procenta (z prosincových 4 %). Loni touto dobou byly bez práce zhruba tři procenta Čechů. Aktuální výsledky zveřejnil v prvním únorovém týdnu Úřad práce ČR.

Evropa nás nedohání

V lednu nicméně narostl také počet volných pracovních míst. Aktuálně je jich více než 325 tisíc (o sedm tisíc víc než v prosinci). Přes nepříznivý vývoj posledních měsíců má Česko stále nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii. Vyplývá to z posledních dat společnosti Eurostat.

Podle Úřadu práce ale situace na pracovním trhu odpovídá dlouhodobému stavu v tomto ročnímu období. V lednu přibývá nezaměstnaných pravidelně, připomněl ÚP.

Ve větší míře přicházeli do evidence Úřadu práce ČR lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je i po kvalifikovaných řemeslnících.

„S příchodem zimy končí sezónní práce zejména v zemědělství či ve stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ uvedl Úřad práce v tiskové zprávě.

Míra zaměstnanosti ve službách (i přes covid) roste. Doháníme Evropu

Změnu přinesl covid

„Rok 2020 znatelně ovlivnil koronavirus a bylo nutné se tomu přizpůsobit. Ať už šlo o řadu přijatých bezpečnostních opatření nebo třeba změny na pracovním trhu,“ připouští generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

„Epidemie se podepsala především na oborech, které nejdříve postihlo nařízené uzavření provozů jak v první, tak i ve druhé vlně. Řeč je o oblastech jako služby, pohostinství, lázeňství, kultura, prodej nebo volnočasové aktivity včetně horských středisek,“ shrnuje Najmon.

Během ledna se na ÚP ČR přihlásilo 46 780 nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím měsícem byl jejich počet vyšší o 6 637 lidí. Meziročně jich bylo méně zhruba o šest a půl tisíce. Novou práci získalo zhruba 23 tisíc Čechů.

Úřad práce tvrdí, že jím přijatá opatření pomáhají tomu, aby zaměstnanci co nejrychleji přešli k novému zaměstnavateli. „Za všechna opatření bych jmenoval projekt Outplacement, jehož prostřednictvím nabízí úřad pomoc jak lidem, kterým hrozí ztráta zaměstnání, tak i zaměstnavatelům, kteří tyto propouštěné pracovníky zaměstnají, případně je budou chtít vzdělávat,“ říká Viktor Najmon a dodává, že se chce ÚP v budoucnu více zaměřit na podporu zvolených rekvalifikací.

Podrobnější informace o struktuře nezaměstnanosti

Restrikce zasáhly více ženy

Také podle analytika a člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy se na číslech odráží zejména pandemická situace, která způsobuje propouštění v sektoru služeb, v segmentu turistického ruchu, gastronomie, ubytování nebo dopravy.

„Projevují se také krachy a zániky firem a živností zejména právě v těchto segmentech. Pokud jde o nezaměstnanost, celková čísla za rok 2020 potvrzují, že pandemická krize tíživěji zasahuje ženy než muže. Během roku 2020 stoupla míra nezaměstnanosti žen z rovných tří procent na 4,1 procenta, tedy o 1,1 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů ovšem loni vzrostla jen z 3,1 na 3,9 procenta, tedy o 0,8 procentního bodu. Klíčovým důvodem je právě to, že pandemickou krizí je předně zasažen sektor služeb, v němž jsou ženy zastoupeny v porovnání se dalšími sektory typu průmyslu v srovnání s muži výrazněji,“ připomíná Kovanda.

Bez práce až 6 procent lidí?

Podle Radovana Hauka, partnera poradenské společnosti Moore Czech Republic, poroste nezaměstnanost v Česku i nadále.

„Dynamika růstu přitom bude záviset na další přímé finanční podpoře firem ze strany státu. Ta v současné době v řadě odvětví zdaleka nepostačuje ke kompenzaci fixních provozních nákladů firem a přichází i s velkým zpožděním. Je otázkou, jak bude vypadat podpora v dalších týdnech a měsících s ohledem na možná legislativní omezení ze strany EU. Pokud se podpora nezvýší, firmy tak už zaměstnance nebudou schopny držet,“ myslí si Hauk.

„Současně nelze očekávat zásadní otevření ekonomiky do doby proočkování populace, a to může být nejdříve na sklonku léta. Odhadujeme proto, že se nezaměstnanost koncem roku vyšplhá až na šest procent,“ obává se analytik.

jap

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme