Nezaměstnanost je stále rekordně nízká. Lednový nárůst nepřekvapuje

Nezaměstnanost byla v ČR v lednu 2019 o 0,2 procenta vyšší než loni v prosinci. Zároveň jde ale o nejnižší lednovou hodnotu od roku 1997. V prvním měsíci roku 2018 byla bez práce téměř 4 procenta Čechů, letos 3,3 %



K 31. lednu 2019 nemělo zaměstnání 245 057 Čechů. To je o 13 523 více než v prosinci, ale o 44 171 lidí méně než před rokem.

Podíl nezaměstnaných narostl na 3,3 procenta, jenže přibylo i volných pracovních míst, a to na více než 331 tisíc.

Vyplývá to z čísel, která na začátku února zveřejnil Úřad práce ČR. Podle dat Eurostatu má Česko nadále nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii.

Sezónní vlivy vyrovnává růst

Lednový nárůst je kvůli ukončení sezonních prací evergreenem. „V lednu roste nezaměstnanost pravidelně a ani letos tomu nebylo jinak. Došlo k postupnému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. Na Úřady práce přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a také část živnostníků přerušila své podnikání,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

„Ze strany zaměstnavatelů však nadále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech či v sociálních službách a ve zdravotnictví. Dlouhodobý prorůstový výkon ekonomiky a poptávka zaměstnavatelů po nových zaměstnancích dokázaly sezónní vlivy téměř vyrovnat,“ dodává Sadílková.

Analytici se nemračí

Ekonomičtí analytici vnímají poslední data rozporuplně. Oceňují ale to, že neubývá volných pracovních míst.

„Úbytek volných pracovních míst je poměrně spolehlivým ukazatelem negativního vývoje v ekonomice a k němu, navzdory mírnému zpomalení hospodářského růstu, zatím rozhodně nedochází,“ reaguje na zveřejněné statistiky analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Lednový výrobní index PMI sice naznačil, že některé průmyslové podniky byly na začátku roku nuceny snížit počet zaměstnanců, avšak k žádnému masivnějšímu propouštění nedochází,“ doplňuje.

Průmyslové podniky totiž nadále považují nedostatek pracovní síly za jednu z hlavních překážek svého růstu a poptávka po nových lidech nebude zřejmě klesat ani letos.

Podle ekonoma byla předchozí léta ve znamení trvalého poklesu nezaměstnanosti, letos by k němu už ale docházet nemělo. Počet lidí bez práce by se měl celý rok pohybovat kolem tří procent.

Víc otázek než odpovědí

„Průmyslové podniky v lednu hlásily první propouštění za šest let,“ potvrzuje Novákova slova hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „To ovšem souvisí se zhoršováním mezinárodní ekonomické situace a zůstává otevřenou otázkou, do jaké míry se projeví zhoršením stavu tuzemského trhu práce,“ doplňuje analytik.

Také Kovanda očekává, že v roce 2019 zůstane míra nezaměstnanosti extrémně nízká a bude se pohybovat těsně pod třemi procenty.

„Viditelněji se zvýší až v příštím roce. Na úrovni OECD budou České republice s nízkou nezaměstnaností konkurovat Island a Japonsko, ale stále existuje značná pravděpodobnost, že i tyto země opět trumfne, a jako v posledním kvartále roku 2018 vykáže nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci OECD,“ predikuje ekonom.

Podle Pavla Sobíška z Unicredit Bank jsou poslední údaje potvrzením, že míra nezaměstnanosti naráží na své dno a zbývající nezaměstnaní nejsou ochotni pracovat.

„Možná se tomuto stavu práce začínají ve světle zpomalující ekonomiky přizpůsobovat i podniky a své potenciální pracovníky si pečlivěji vybírají. O tom by mohl svědčit i o polovinu menší počet nově otvíraných pozic než v loňském lednu,“ myslí si ekonom.

jap

Doporučujeme