Nezaměstnanost v červnu klesla. Česko je opět premiantem v EU

V červnu 2021 klesla nezaměstnanost v Česku oproti květnu o dvě desetiny procentního bodu na 3,7 procenta. Loni v červnu bylo bez práce stejné procento Čechů.

Nepříznivý trend se na počátku letošního roku otočil. Na zaměstnavatele už nedoléhají vládní restrikce, situace se zlepšuje. Pomohly i jarní a letní sezonní práce.

Aktuální výsledky zveřejnil Úřad práce ČR. Podle analytiků mělo lidí bez práce v dalších měsících letošního roku přibývat, ale nikterak výrazně. Červnový pokles nicméně není překvapivý. I na nezaměstnanosti je vidět, že se ekonomika probouzí, říká ekonom Tomáš Volf.

Ke konci června evidoval Úřad práce celkem 273 302 uchazečů o zaměstnání, o 12 520 méně než v předchozím měsíci a o 3 665 více než ve stejnou dobu loni. Na trhu práce bylo v uplynulém měsíci asi 254 000 dosažitelných uchazečů. Zaměstnavatelé nabízeli  dokonce 355 612 volných pracovních míst.

Podle Eurostatu má Česko opět nejnižší míru nezaměstnanosti v EU. ČR byla premiantem několik let, o prvenství ji covid-19 připravil v únoru 2021, kdy se před ní na čtvrt roku dostalo Polsko.

Prim hrají sezonní práce

Trh práce ovlivňují, kromě stále vysokého zájmu firem o zaměstnance ve zpracovatelském průmyslu, zejména sezónní činnosti. A to především ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, ale také v pohostinství, prodeji a ve službách.

„V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření obnovili své ekonomické aktivity zaměstnavatelé působící v oborech, ve kterých vlivem pandemie došlo ke značným hospodářským ztrátám. Řada nezaměstnaných také nastoupila do práce v rámci sezónních činností, které už jsou v plném proudu,“ vysvětluje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Podrobnější informace o struktuře nezaměstnanosti v červnu 2021 v ČR

Najmon nepotvrzuje slova ekonomů, že bude lidí bez práce přibývat. Naopak. „V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat. Například v gastronomii a hotelnictví zaznamenáváme v souvislosti s rozvolňováním postupný nárůst počtu volných pracovních míst,“ dodává Najmon.

Pro tuzemský trh práce je nadále charakteristická disproporčnost ekonomické krize. Jinak řečeno: jsou odvětví, která výrazně postihlo nařízené uzavření provozů, především cestovní ruch, gastronomie, služby, obchod, kultura. A na druhé straně oblasti jako průmyslová výroba, zdravotnictví, sociální péče, ve kterých se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v červnu v Ústeckém (5,6 %), Moravskoslezském (5,4 procenta) a Karlovarském kraji (5,2 %). Vyšší čísla odpovídají dlouhodobé ekonomické situaci těchto regionů.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,4 %). Situace se nejvíce změnila v Praze, kde oproti červnu 2020 přibylo lidí bez práce o 0,4 procenta.

Česko si nízkou nezaměstnanost kupuje na dluh

V Česku chybí pracovní síla, lidé zpohodlněli a platí je stát na dluh. Česko v důsledku pandemie proto zaplaví statisíce pracovníků z ciziny, myslí si ekonom Lukáš Kovanda.

Nezaměstnanost v EU v květnu opět mírně klesla

„Stavebnictví, pohostinství, hotelnictví. V těchto a v řadě dalších segmentů české ekonomiky se firmy stále palčivěji potýkají s nedostatkem vhodné pracovní síly,“ říká analytik a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Kovanda připouští, že čísla ukazují, že tuzemská ekonomika pandemickou situaci zvládla velmi dobře. „Vládní programy jako Antivirus zabraly. Za cenu stovek miliard nového dluhu se úspěšně zachraňovala pracovní místa. Řadu zaměstnanců místo jejich zaměstnavatele ve skutečnosti platil daňový poplatník, a to často i tehdy, když se v práci zrovna příliš nepředřeli,“ doplňuje.

Část Čechů zejména z postižených segmentů si během pandemie našla jinou práci v oborech, kde nehrozí další uzavírání a restrikce.

Podniky poptávají cizince

Spásou jsou pro mnoho tuzemských podniků cizinci. „Navzdory pandemii loni v Česku přibylo 22 tisíc zahraničních pracovníků. Už nyní jich je v tuzemsku podle údajů agentury Grafton celkem 644 tisíc, jejich počet citelně narůstá každoročně už od roku 2014. A poroste i letos,“ připomíná Kovanda. Dominují Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Až 240 tisíc cizinců pracuje v metropoli.

Současná situace vytváří tlak na zaměstnavatele, aby nabízeli lidem lepší finanční podmínky. „Jejich situace je však po uplynulém roce lockdownů složitá a růst personálních nákladů nepřichází v příznivé době,“ doplňuje ekonom Tomáš Volf.

Podle Volfa se nezaměstnanost ještě mírně sníží, ale s koncem sezónních prací přijde opětovný nárůst. Celková nezaměstnanost by se podle analytiků nicméně měla letos udržet pod pěti procenty.

Volf se domnívá, že růst mezd půjde ruku v ruce s nárůstem cen zboží na pultech obchodů. S vyšší inflací bude muset bojovat ČNB vyššími sazbami, což naposledy udělala 23. června. Další dvojí zvýšení přijde ještě letos, příští rok by měla jít sazba nahoru třikrát.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme