Nezaměstnanost v únoru nerostla, bez práce zůstávají necelá 4 procenta lidí

V únoru 2023 nepatrně ubylo v České republice lidí, kteří nemají práci. Nezaměstnanost zůstala téměř stejná jako v lednu (3,9 procenta). Bez zaměstnání je aktuálně zhruba 282 500 Čechů.

Loni v únoru bylo bez práce 3,5 procenta lidí. Statistiky zveřejnil Úřad práce ČR. Ačkoli je Česko v Evropské unii stále premiantem (podle dat Eurostatu 2,6 %, průměr EU je 6,4 procenta), ekonomové předpokládají, že nezaměstnaných do konce roku mírně přibyde.

Ilustrační fotografie

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o pracovníky převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících.  V horských střediscích se v zimní sezoně logicky zvýšil zájem o zaměstnance v cestovním ruchu a gastronomii (kuchaře, číšníky, pomocníky do kuchyně, recepční či lyžařské instruktory).

Ministr Jurečka je optimistou

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky je mírně rostoucí nezaměstnanost na počátku roku obvyklým jevem a v dalších měsících by mělo být lidí bez práce méně.

„Podíl nezaměstnaných se i přes mírný nárůst na začátku letošního roku nadále drží na relativně nízkých číslech. Meziměsíčně v absolutní hodnotě klesl počet uchazečů o zaměstnání. A s nástupem jarních měsíců očekáváme každoroční rozjezd sezónních prací, především ve stavebnictví, lesnictví nebo zemědělství. Současně už nyní zaznamenáváme zvýšený zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ říká Jurečka.

„V přijímání nových zaměstnanců jsou zaměstnavatelé letos opatrnější než v předchozím roce a zaměřují se, zejména kvůli dražším energiím či surovinám, na efektivnější vytváření finančních rezerv,“  připouští generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon. Současně se ale většina zaměstnavatelů snaží udržet stávající stavy a neplánuje výrazné propouštění.

Nezaměstnanost vzrostla v prosinci 2022 jen mírně

Největším problémem zůstává nezaměstnanost tradičně v okrese Karviná, kde dosahuje 8,4 %. Následují okresy Bruntál (7,1 %) a Most (7 %). Na opačném konci žebříčku najdeme okresy Praha-východ (1,6 %), Praha-západ (1,7 %) a Pelhřimov (2 %).

Volná místa vs. lidé bez práce. Nůžky se dále nesvírají

Zatímco v lednu bylo téměř o dva tisíce více uchazečů o zaměstnání než volných míst, v únoru se situace obrátila. K 28. 2. evidoval Úřad práce ČR celkem 282 500 uchazečů o zaměstnání (více než v předchozím měsíci) a zhruba 283 tisíc volných míst, což je o dva tisíce více než v roce předchozím.

Bez práce jsou také mnozí Ukrajinci, kteří k nám utekli před ruskou agresí.  Podle dostupných zdrojů získalo v Česku od vypuknutí konfliktu do konce února 2023 práci více než 204 tisíc obyvatel Ukrajiny s dočasnou ochranou (zhruba tři čtvrtiny z nich jsou ženy). Někteří se nicméně vrátili zpět domů nebo už ze zaměstnání odešli.

Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 98 215 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou. Podle Úřadu práce ČR byli nejčastěji zaměstnáni jako montážní dělníci nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě či jako obsluha strojů a zařízení. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé díky tomu získali pracovní sílu, kterou nutně potřebují.

Zlepšení ekonomiky potáhne hlavně zahraniční obchod a investice firem, míní HK ČR

Přesáhne nezaměstnanost 4 procenta? Firmy by neměly propouštět

Podle ekonomů je 3,9 procenta relativně slušný údaj, v únoru očekávali zhruba stejná čísla jako v lednu. V dalších měsících bude nicméně bude nezaměstnanost pravděpodobně atakovat čtyřprocentní hranici.

„Navzdory zlepšení ekonomického výhledu je v průběhu letošního roku nutné počítat s mírně vyšší nezaměstnaností oproti loňsku. Žádné drama se však zatím nekoná a momentálně nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k prudkému nárůstu nezaměstnanosti a výraznému úbytku volných pracovních pozic, jako tomu bylo po finanční krizi v roce 2008,“ popisuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Únor je obvykle měsícem, kdy dochází (po růstu na přelomu roku) k sezonnímu obratu nezaměstnanosti. Také letos se růst zastavil. Výraznější pohyby na pracovním trhu s ohledem na pozitivní sezónnost podle Nováka přicházejí až s nástupem jarních měsíců.

Vývoj nezaměstnanosti v průběhu letošního roku bude hodně záviset na vývoji zahraniční poptávky a na tom, zda dojde ke stabilizaci spotřeby domácností. K ní by mělo přispět i pozvolné odeznívání inflace

Miroslav Novák, analytik

Budoucí vývoj je podle ekonoma nejistý. „Směrem do dalších měsíců vysílá pracovní trh smíšené signály. Na jedné straně předstihové ukazatele naznačují, že část průmyslových podniků začíná kvůli slabšímu vývoji nových zakázek pozvolna propouštět. Na druhé straně si chce podle dalších průzkumů většina zaměstnavatelů zaměstnance podržet. A například podle aktuálního průzkumu společnosti ManpowerGroup se pro 2. čtvrtletí výrazně zvýšila ochota podniků nabírat nové zaměstnance,“ říká Miroslav Novák.

Navzdory zlepšení ekonomického výhledu však počítá s tím, že bude nezaměstnanost vyšší než v loňském roce a bude atakovat čtyřprocentní hranici. „Vývoj nezaměstnanosti v průběhu letošního roku bude hodně záviset na vývoji zahraniční poptávky a na tom, zda dojde ke stabilizaci spotřeby domácností. K ní by mělo přispět i pozvolné odeznívání inflace,“ dodává analytik.

Zdroj: ÚP ČR

Trh práce je v dobré kondici

S tím, že čísla nenaznačují výrazné zhoršení situace, souhlasí ekonom ze společnosti Cyrrus Vít Hradil. Český trh práce zůstává podle jeho slov v dobré kondici

„Převis počtu uchazečů nad počtem volných míst trval pouze v průběhu letošního ledna, nyní je český trh práce zpět ve svém „standardním“ režimu, kdy je počet volných míst vyšší, než počet uchazečů,“ připomíná ekonom.

Aktuální data potvrzují, že navzdory probíhajícímu ekonomickému ochlazení nezaměstnanost není a letos pravděpodobně nebude v Česku vážným problémem.

V minulých měsícících přibývalo v Česku firem, které omezovaly nábor npových zaměstnanců, jen málo z nich ale začalo propouštět.

„Nyní se trend začíná pomalu obracet, když počet firem hlásících úmysl snižovat stavy klesá a úměrně tomu se snižují i reportované obavy samotných domácností z možné ztráty zaměstnání. Ve výhledu na další vývoj nezaměstnanosti tak zůstáváme i nadále optimisty a za celý letošní rok ji odhadujeme v průměru na čtyři procenta,“ tvrdí Vít Hradil.

Ve výhledu na další vývoj nezaměstnanosti zůstáváme optimisty a za celý letošní rok ji odhadujeme v průměru na čtyři procenta

Vít Hradil, Cyrrus

Podle ekonoma by dokonce už letos neměly na rozdíl od loňského roku výrazněji klesat reálné mzdy.

Začnou firmy propouštět ke konci roku?

 „Míra nezaměstnanosti činila v únoru 2022 celkem 3,5 procenta (tedy o 0,4 procentního bodu méně než letos), takže meziročně určité ochlazení značně přehřátého trhu práce v ČR patrné je,“ popisuje ekonom Lukáš Kovanda.

Kovanda se s ostatními ekonomy shoduje na tom, že nezaměstnanost bude po celý letošní rok vyšší než loni, přesto očekává, že bude lidí bez práce do léta  ubývat.

„Do léta lze očekávat pokles nezaměstnanosti k úrovni 3,6 procenta, a to díky nástupu teplejších měsíců a obnovení poptávky po práci v zemědělství, stavebnictví, lesnictví či povrchové těžbě,“ dodává

Ve druhé polovině roku ale podle Kovandy vystoupá nezaměstnanost nad úroveň čtyř procent.

„Česko totiž letos bude koketovat s celoročním reálným poklesem ekonomiky. Firmy v té souvislosti musí kvůli energetické drahotě a rapidní obecné inflaci redukovat své náklady, navíc se jim mnohdy – ze stejných důvodů – zhoršují odbytové možnosti. Ke snižování zaměstnaneckých stavů sice nyní přistupují až jako ke krajní možnosti, ale zejména ve druhé polovině roku by mohly začít propouštět výrazněji a plošněji,“ obává se Kovanda.

jap

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme