Nigérie je rájem pro fintech, nabízí šance firmám i investorům

Nigérie stojí v popředí africké revoluce ve finančních technologiích. Z řady nigerijských firem se stali impozantní hráči, na které bude třeba zaměřit pozornost.

Celý sektor ICT se zde dynamicky rozvíjí a nabízí příležitosti i pro zahraniční investory a firmy, včetně těch českých. Zavádění digitálních finančních služeb prožívá v poslední době strmý nárůst.

Ilustrační fotografie

Například v roce 2019 bylo v Nigérii elektronicky převedeno 256 miliard USD, oproti 48 miliardám USD v roce 2014. V zemi působí podle odhadů více než 200 fintech společnost, které letos přinesou tržby ve výši 543 milionů USD. Loni získaly nigerijské fintech společnosti až 44 % z objemu na financování startupů. Dvě z pěti afrických největších fintech společností sídlí v Nigérii, stejně jako třetina nejlepších digitálních bank kontinentu.

Fintech startupy nahrazují kamenné banky a začínají mohutně konkurovat klasickému bankovnictví tím, že nabízejí originální digitální produkty a služby – což je úkol usnadněný skutečností, že relativně málo lidí v zemi má bankovní účty. Podle průzkumu Enhancing Financial Innovation & Access (EFInA) z roku 2020 má bankovní účet pouze 47,6 milionu ze 106 milionů dospělých v Nigérii. To znamená, že značný počet dospělých v zemi také nemá přístup k formálním finančním službám.

Ramadán dočasně mění fungování islámských zemí. Na co musí dát exportér pozor?

Hned po zemědělství jednička v HDP

Nejde ale jen o oblast fintech. Celý ICT sektor je jedním z nejrychleji rostoucích v Nigérii. Navzdory pandemii koronaviru se v roce 2020 toto odvětví podílelo 15 % na HDP země, na druhém místě za zemědělstvím. Tento trend růstu lze pozorovat v posledních pěti letech, kdy technologický sektor mezi lety 2016 a 2019 narostl o 18 %.

Nigérie se stala největším technologickým trhem na africkém kontinentu s 90 technologickými centry a rostoucí a pulzující zákaznickou základnou. Více než 180 milionů obyvatel (72 % populace) má nyní přístup k mobilnímu telefonu a předpokládá se, že penetrace internetu dosáhne v roce 2025 65,3 %, oproti méně než 2 % v roce 2001. Největší světoví tech giganti – IBM, Microsoft, Google, a CISCO – mají v zemi zastoupení. Odhaduje se, že sektor je na dobré cestě přidat do roku 2027 do ekonomiky 88 miliard USD.

Již nyní je Nigérie největším trhem v Africe také podle uživatelů internetu a mobilních předplatných a může se pochlubit druhou nejvyšší hustotou technologických startupů na kontinentu. Lagos se rychle stává hubem s více než 400 startupy v celkové hodnotě více než 2 miliardy dolarů.

Ilustrační fotografie

Dominují zahraniční hráči

Investičním aktivitám v nigerijském technologickém ekosystému nadále dominují zahraniční hráči, plných 87,7 % z celkových 293,23 mil. USD získaných v rámci 28 obchodů v první polovině roku 2021 jde za cizími investory.

Příležitosti v ICT jsou v Nigérii obrovské a investiční riziko je ve srovnání s jinými sektory relativně nižší i s potenciální návratností investice. Tento sektor je také z velké části poháněn mladými lidmi, kteří jsou velmi inovativní, dynamičtí a mobilní. Proto může být zajímavý i pro české investory a firmy podnikající v tomto do budoucna velmi atraktivním oboru.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Abuji (Nigérie). Autorka: Beata Matusiková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Afrika | Nigérie | Zahraničí

Doporučujeme