Nigerijská soukromá zóna volného obchodu příležitostí pro exportéry

Dne 1. července 2021 proběhla oficiální návštěva zástupců zainteresovaných ambasád členských zemí EU v Lekki Trade Free Zone (Lekki FTZ) ve státě Lagos.

Českou republiku zastupoval pan Štěpán Beneš z lagoské kanceláře agentury CzechTrade. Návštěva byla pořádána pod záštitou European Business Chamber Nigeria.

Lekki FTZ je první privátní zóna volného obchodu v Nigérii, nachází se ve státě Lagos, obchodním centru největší ekonomiky západní Afriky. Zóna bude plně vybavená infrastrukturou světové úrovně s integrovaným hlubinným přístavem o rozloze 90 hektarů, který umožní přístup na regionální a mezinárodní trhy.

Firmy, které se rozhodnou působit v této oblasti budou mít, krom perfektního zázemí, také daňové úlevy od nigérijské vlády a velké celní zvýhodnění na dovážené a vyvážené zboží. V současné době probíhají dokončovací práce a celý projekt by měl být hotov do konce roku 2022.

Zóna je umístěná ve východní části Lekki v Lagosu, jenž se rozkládá na celkové ploše asi 155 km2.. První fáze Lekki FTZ má rozlohu 30 km2 a z toho přibližně 27 km2 je určeno pro účely městské zástavby s celkovou kapacitou 120 000 rezidentů. Dle hlavního plánu se má z Lekki FTZ vyvinout nové moderní „město ve městě“ s integrací průmyslu, obchodu, realit, skladovacích a logistických služeb včetně cestovního ruchu a volnočasových aktivit.

Lekki FTZ je rozdělena do tří funkčních obvodů. Obytná oblast na severu, průmyslová oblast uprostřed a obchodní, skladovací, logistická oblast na jihovýchodě. Nejprve se rozvine „sub-centrum“ nacházející se v jižní oblasti. Tato část se bude nacházet v těsné blízkosti celního úřadu a bude určena zejména pro obchod, logistiku a skladování.

Druhá část se bude nacházet v severní části, která bude sloužit jako centrální obchodní spot. Další oblast bude určena pro finanční a komerční entity, reality – nákup nemovitostí, podpora a zázemí, včetně přidružených služeb. V Lekki FTZ se v současné době také dokončuje rafinerie společnosti Dangote.

Dle územního plánu budou v parku postaveny velké víceúčelové budovy, včetně mezinárodního komoditního a obchodního centra a mezinárodního výstavního a veletržního centra. Dále pak průmyslové továrny, sklady, kancelářské budovy, hotely a bytové domy.

V Lekki FTZ zanechala stupu také česká firmy Doosan Škoda Power, jež dodala turbínu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Abuji (Nigérie).

• Teritorium: Afrika | Nigérie
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme