Zdroj: CzechTrade

Nissan investuje do elektromobilové divize Renaultu

Investice ve výši 600 mil. eur je součástí nové dohody, která výrazně upravuje podmínky dosavadní aliance automobilových gigantů z Japonska a Francie.

Změny ve spolupráci mezi automobilkami Nissan a Renaultu byly avizovány po několik měsíců. Konkrétní podobu získaly 26. července, kdy byly oficiálně ohlášeny nové podmínky strategické aliance.

Ilustrační fotografie

Aliance původně vznikla v roce 1999, kdy Renault zachránil Nissan z tíživé finanční situace, kdy japonská společnost stála na pokraji bankrotu. Od roku 2016 je součástí partnerství i automobilka Mitsubishi, byť té se tentokrát ohlášené změny přímo nedotýkají.

V rámci přepracovaných podmínek aliance dojde v první řadě k vyrovnání kapitálových podílů. Renault v Nissanu doposud držel 43,4% podíl, nově dojde k jeho snížení na stejnou hodnotu, jež má podíl Nissanu v Renaultu, tedy 15 % (rozdíl v podílů Renault uloží do svěřeneckého fondu za účelem budoucího prodeje).

ExportMag.cz: Ve světě vznikne síť ekologických učeben Archimedes s českými technologiemi

Minulostí se tak stane okolnostmi vzniku aliance zapříčiněná dominance francouzské strany a japonský managment se může těšit na volnější ruce při uzavírání vlastních dohod. CEO Nissanu Makoto Učida se při oznámení nových podmínek partnerství nechal slyšet, že v budoucnu počítají s individuálnějším přístupem k jednotlivým trhům a že v různých zemích jsou otevřeni různým partnerstvím.

Vstřícný krok Renaultu byl podmíněn kapitálovým vstupem Nissanu do jeho v loňském roce založené elektromobilové divize, společnosti Ampere. Investice o hodnotě 600 mil. eur, jež činí desetinu tržní ceny společnosti, je nicméně o něco menší než první odhady. Ty mluvily o akvizici kapitálů dosahující až 15 % hodnoty společnosti.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.
Zdroj: Mainichi

• Teritorium: Asie | Evropa | Francie | Japonsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Investice

Doporučujeme