Nizozemsko evropským lídrem v oblasti regionální konkurenceschopnosti

Index regionální konkurenceschopnosti EU (RCI) již od roku 2010 porovnává hlavní faktory konkurenceschopnosti pro všechny regiony na úrovni NUTS-2 v celé EU.

Index pomocí sady ukazatelů měří schopnost regionů nabídnout atraktivní prostředí pro život a práci jak obyvatelům, tak firmám. Podle nově vydaného žebříčku RCI za rok 2022 se nejkonkurenceschopnější zemí v rámci EU opět stalo Nizozemsko.

Ilustrační fotografie

Jeho provincie Utrecht a Jižní Holandsko (s největšími městy Rotterdam a Haag) jsou podle tohoto hodnocení vůbec nejkonkurenceschopnějšími regiony v Evropské unii. Vysoké hodnocení přesahující 140 % průměru EU pak získaly také Severní Holandsko (Amsterdam) a Severní Brabantsko (Eindhoven). Všechny čtyři uvedené regiony se umístily mezi prvními pěti, pouze nejbohatší francouzský region Île-de-France, zahrnující hlavní město Paříž, se mezi ně vklínil na 3. místo tabulky.

Všech 11 nizozemských regionů NUTS-2 se přitom dostalo mezi nejlepších 40 regionů EU, přičemž i nejhůře hodnocené dva „venkovské“ regiony Frísko a Zeeland dosáhly velmi nadprůměrné úrovně indexu 117,4 (pro srovnání – Praha na 52. místě žebříčku dosáhla hodnoty RCI 113,7).

Trend bude vyrobit s méně materiálem více, říká spolumajitel společnosti Beneš a Lát

Evropská komise při sestavování indexu RCI vychází mimo jiné z množství pracovních příležitostí pro čerstvé absolventy univerzit, možností kariérního růstu zaměstnanců a hospodářského růstu regionu. Dále se posuzuje úroveň kriminality, kvalita zdravotní péče, efektivita veřejné dopravy, funkční gramotnost obyvatel, kvalita výzkumu a počet akademických a vědeckých pracovníků. Důležitým trendem přitom je, že relativně konkurenceschopným zemím se dlouhodobě daří snižovat rozdíly mezi hlavními městy a ostatními regiony.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Haagu (Nizozemsko). Autor: Stanislav Beneš, obchodně-ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Nizozemsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme