Nizozemsko: téměř tři stovky mrtvých, povinné rozestupy a uzavřená kadeřnictví

Na 276 mrtvých, 1495 hospitalizovaných a 5560 nakažených si zatím vyžádala pandemie koronavitu v Nizozemsku. Nejvíce je postižena provincie Severní Brabantsko (Noord – Brabant), následuje Jižní Holandsko (Zuid – Holland) a Severní Holandsko (Noord – Holland).

Větší omezení veřejného života

Nizozemsko míří k dalšímu omezení veřejného života. Důvodem je chování části nizozemské populace, která zcela ignoruje vládní opatření spojené s koronavirem.

Především uplynulý slunečný víkend vylákal poměrně vysoký počet nizozemců do parků a lesů, na pláže a do hobby marketů, přičemž instrukce k minimálně 1,5 metrovým rozestupům byly ve většině případů ignorovány. Média zaplavily fotografie hloučků lidí, kteří si bez větších známek znepokojení užívali přicházejícího jara či informace o studenty pořádaných „anti corona“ večírků.

Víkendové zpravodajství bylo kromě smutných zpráv o stále narůstajícím počtu obětí COVID-19 plné apelů politiků z vládních stran i opozice, důrazně vyzívajících k nepodceňování situace dodržování bezpečnostních opatření. Ministr spravedlnosti a bezpečnosti v neděli přímo apeloval na veřejnost prohlášení „Dodržujte nařízení. Opouštějte domovy co nejméně.“ Některé obce již v neděli uzavřely parky a na další veřejné prostranství umístily nápisy „stay away“ podél cest.

Národní institut veřejného zdraví a životního prostředí (RIVM; Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) se staví ke karanténě a dalším omezujícím restrikcím skepticky. Současná strategie Nizozemska je postavena na systému tzv. hromadné imunity a postupném zavádění omezujících opatření. Nicméně tento plán nemůže fungovat, pokud bude veřejnost ignorovat výzvy vlády na sociální izolaci. RIVM je také přesvědčen, že úplná karanténa je jen krátkodobým řešením, protože po zrušení karantény se virus může šířit dále.

Jakkoli, víkendová „neposlušnost“ vyvolala vlnu nespokojenosti a vláda v čele s premiérem Rutte se rozhodla uspořádat dne 23. března mimořádnou tiskovou konferenci, které se zúčastnil premiér Mark Rutte, ministr spravedlnosti a bezpečnosti Ferdinand Grepperhaus, ministr veřejného zdraví a vicepremiér Hugo de Jonge a nový minstr zdravotní péče Martin van Rijn.

Nová opatření, platná od 23. března:

  1. Zrušení všech veřejných akcí bez rozdílu do 01. června (doposud byl zákaz platný jen pro akce nad 100 účastníků). Pokuty za nedodržení nařízení, respektive jejich udělení i výše, je na rozhodnutí jednotlivých místně příslušných samosprávných celků.
  2. Ne veřejných místech je zakázáno sdružování osob a pohyb ve skupinách, s výjimkou rodin. Setkání, a to i v domácnostech, jsou limitována maximálním počtem 3 osob s nutností dodržení 1,5 metrového rozestupu.
  3. Subjekty poskytujících služby (kosmetické a kadeřnické salóny) musejí přerušit provoz. V této souvislosti již v pondělí ráno ohlásila Asociace kadeřníků (Kappersunited) dobrovolné uzavření 600 provozoven svých členů.
  4. V supermarketech je zavedeno nařízení pro vstup osob v podobě zákazu vstupu skupin, striktní dodržování nařízených rozestupů minimálně 1,5 metru. Kontrola bude prováděna příslušníky policie.
  5. Obce budou mít pravomoc uzavřít pláže, nákupní centra a promenády, kempy.
  6. Pokud má kterýkoli člen rodin symptomy odpovídající příznakům koronaviru (přetrvávající horečky, kašel), měli by být v izolaci všichni rodinní příslušníci.

Policie bude kontrolovat přísné dodržování těchto nařízení – především povinných rozestupů – a to pod pokutou začínající na 400 eurech pro jednotlivce a 4.000 eurech pro firmy. Parlament bude projednávat další opatření proti koronaviru ve čtvrtek, 26. března.

Hotely nabídly ubytování nemocných   

Řetezce hotelů Fletcher (97 hotelů) a Van der Valk (93 hotelů) dali k dispozici část svých hotelů. Lůžka mají k dispozici pro ty pacienty, kteří jsou příliš nemocní pro domácí péči, ale jejich stav nevyžaduje hospitalizaci na jednotce intenzivní péče. K dispozici by měli být během středy, 25. března.

Vláda uvolnila 10 milionů EUR na pomoc nizozemským občanům při jejich návratu ze zahraniční. Počet nizozemců, kteří z důvodů zrušení leteckých spojů uvízli mimo Evropu, se pohybuje mezi 100 až 200 tisíci. K tomuto účelu byla založena adresa www.bijzonderebijstandbuitenland.nl, kde se nizozemští občané mohou zaregistrovat a bude jjim poskytnuta příslušná pomoc v podobě transportu do vlasti., přičemž jejich spoluúčast bude ve výši 300 EUR při návratu z Evropy a 900 EUR z mimoevropských zemí.

Odbory důrazně kritizují systematické propouštění zaměstnanců z řad letecké společnosti KLM. I přes prohlášení společnosti z minulého týdne, dle kterého mají snahu o zachování co největšího počtu pracovních míst, by o práci mělo přijít na 2.000 lidí.

Nařízení o uzavření všech restaurací, kaváren, barů, škol a zábavních center z minulého týdne platí stále termín uzavření do 06. dubna.

Nový ministr zdravotnictví

Ve středu, 18. března, se během zasedání dolní komory parlamentu zhroutil ministr zdravotní péče Bruno Bruins, a to na následek fyzického i psychického vyčerpání organismu. Následujícího dne na svou funkci rezignoval.

Ministr Mark Rutte oficiálně jmenoval jeho nástupce v pondělí, 23. března. Novým ministrem je Maarten Johannes „Martin“ van Rijn.

Domácí vyučování a čekání na respirátory

Stále platí domácí výuka, kdy většina škol zasílá pravidelné denní studijní harmonogramy. Dne 24. března byla ze strany ministerstva školství vydána tisková zpráva, ve které se ruší závěrečné zkoušky pro střední školy na přelomu května a června (obdoba českých maturit a jen písemná část, v Nizozemsku ústní zkoušky nejsou; studenti budou posuzování dle průběžných zkoušek během celého uplynulého školního roku).

Nový ministr zdravotní péče Martin van Rijn potvrdil dostatečnou kapacitu zdravotních lůžek na odděleních intenzivní péče v nizozemských nemocnicích.

Některé soukromé nemocnice dávají k dispozici zdravotnický personál, vybavení a lůžka státním zdravotnickým zařízením – první z nich je soukromá nemocnice The Acibadem private hospital, která své služby poskytla amsterdamské městské nemocnici.

Samozřejmě pokračuje zajišťování dostatečného množství respirátorů. Na 2000 kusů je objednaných ze Spojených Států, ale dodání je sporné. Objednávka by totiž měla přijít z americké pobočky nizozemského koncernu Philips (ta zdvojnásobila jejich produkci na 2.000 kusů týdně) a dle aktuálních informací její expedici drží americká vláda zákazem vývozu zdravotnické techniky, který se dle aktu z roku 1950 má týkat i zákazu vývozu uvnitře koncernu se sídlem mimo USA (aneb co je vyrobeno v USA zůstane v USA).

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Nizozemsko
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme