Nižší úroda a pokles ceny čaje přináší vietnamským farmářům problémy

Čaj je po desetiletí spolehlivým zdrojem příjmů pro farmáře v hornatých oblastech Vietnamu. Od dubna do června je každý rokem hlavní sezóna sklizně, ale letos farmářům i producentům zisky klesly a hrozí i ztráty.

Kromě nižší sklizně čaje trápí farmáře v provincii Ha Tinh menší poptávka a nižší ceny. Farmářka z provincie Ha Tinh, paní Le Thi Minh Duc, uvedla, že v loňském roce nasbírala kolem 15 tun čerstvého čaje.

Ilustrační fotografie

Čaj třídy C byl vykupován za 6,40 Kč/kg, čaj třídy D za 5,50 Kč/kg a zisk měla po odečtení všech nákladů 30 %. Za prvních pět měsíců roku 2022 však sklidila pouze něco přes 4 tuny čaje a prodává ho za 6 Kč/kg (čaj třídy C) a 5 Kč/kg (čaj třídy D). Bude to pravděpodobně znamenat finanční ztrátu, protože investiční náklady jsou mnohem vyšší než v roce 2021.

Pokles prodejní ceny v letošním roce ve výši cca 50 haléřů/kg představuje totiž 10% pokles ceny při menší úrodě a vyšších nákladech (pracovní síla, pesticidy atd.)

Pan Nguyen Hong Sanh, ředitel zpracovatelského závodu čaje Tay Son uvedl, že společnost v současné době nakupuje čaj od přibližně 1000 farem o celkové rozloze čajových plantáží 330 ha. V roce 2021 nakoupili kolem 4 300 tun čerstvého čaje a během prvních pěti měsíců tohoto roku pouze 1500 tun.

Odkaz Bati žije, exportéři zavádějí jeho systém vedení firmy

Podle pana Sanhe nejsou rekordně vysoké náklady na hnojivo jedinou příčinou poklesu produkce čaje. Většina čaje pěstovaného v oblasti Huong Son provincie Ha Tinh je čaj LDP2. Ideální teplota je pro tento čajovník mezi 22 ° a 30 °C, ale počasí nebylo letos ideální. Horka, sucha a občas teplota prudce klesla, což čajovníku nedělá dobře.

V prvních měsících letošního roku byl export do zemí západní Afriky a západní Asie menší, a to mělo za následek pokles nákupní ceny čaje.

Místní úřady farmářům doporučují odložit sklizně a snaží se koordinovat s obchodními firmami prodej čaje nebo investice do hnojiv.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí

Doporučujeme