Nord Stream 2 opět pod palbou, investor se obává o budoucnost projektu

Nord Stream 2 vyvolává mezi Německem a Spojenými státy nekonečnou sérii sporů. Poté, co trojice amerických senátorů pohrozila sankcemi vůči firmám zapojených do výstavby, Unipape, jeden z investorů v projektu, zmínil možnost nedokončení plynovodu. Experti se shodují, že plynovod je výbušné politické téma, ale už ne tolik důležitý ekonomický projekt. Michael Thumann z týdeníku Die Zeit Nord Stream 2 označil za „největší selhání německé zahraniční politiky za více než dekádu“.

Američané se dlouhodobě snaží zabránit mezinárodnímu konsorciu dokončit druhý plynovod vedoucí po dně Baltské moře. Minulý rok zaznamenali úspěch, když se kvůli sankcím stáhla švýcarská firma Allseas, teď se o podobný krok snaží i v případě německých firem jakkoliv zapojených do pokládání tranzitních trubek.

Podle nejnovějších zpráv se jeden z investorů Nord Streamu 2 obává dalšího zdržení dostavby, nebo přímo krachu celého projektu. Pro společnost by případný neúspěch dobudování plynovodu byl obrovskou ránou, proto stále doufají v brzké zkompletování. „Naše plánování je založeno na kompletaci trubek, kterými bude proudit plyn,“ uvedl ředitel společnosti Unipape Sascha Bibert. 

Výbušný projekt

V nedávné televizní debatě německé Deutsche Welle se trojice expertů shodla na výbušnosti na celého projektu. Podle Erica Kirchbauma z amerického listu Los Angeles Times němečtí vládní představitelé popírají svá předchozí vyjádření. „Stále opakují, jak jsou proevropští, ale teď zcela ignorují východní Evropu, Poláky, Litevce, Lotyše a Ukrajince, kteří mají větší zkušenosti s Rusy a říkají: nedělejte to,“ okomentoval Kirchbaum německý přístup.

Podle Kirchbauma je také chybné domnívat se, že za spory o Nord Stream 2 jsou pouze Trumpova iniciativa. Americký novinář upozorňuje, že i po případném odchodu Donalda Trump z postu prezidenta Spojených států Američané vytrvají ve svém přístupu, neboť výstavba plynovodu vadí zejména zákonodárcům z Kongresu.

Michael Thumann z německého týdeníku Die Zeit říká, že jde o největší selhání německé zahraniční politiky za více než dekádu. Podle něj má Německo několik možností, odkud brát dodávky plynu, tudíž bylo chybou na výstavbě nového plynovodu z Ruska trvat. Thumann zdůrazňuje, že projekt měl podporu hlavně od koaličních sociálních demokratů, kteří projekt hájili v době, kdy německá kancléřka Angela Merkelová koncentrovala veškerou svoji pozornost na řešení uprchlické krize.

Kirsten Westphalová z německého Institutu pro mezinárodní a bezpečnostní politiku doufá, že eskalace sporu nedojde příliš daleko. V relaci Deutsche Welle se také zamyslela nad otázkou, jaká je skutečná motivace Američanů k učinění tak agresivních kroků, jako je zasahování do suverénního rozhodnutí spojenecké země.

Podle odbornice na energetiku není zcela jasné, čeho by Spojené státy dosáhly, pokud by skutečně plynovod dostavěn nebyl. Westphalová upozornila, že pro Rusko je důležitější vývoz ropy na světové trhy, než prodej zemního plynu. A právě v oblasti prodeje ropy, podle Westphalové, administrativa Donalda Trumpa Putinovu režimu příliš problémy nedělá.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Filip Zelenka

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme