Nová fintechová platforma posiluje spolupráci mezi ČR a Izraelem

Covid-19 představuje obrovskou příležitost pro rozvinutí a posunutí česko-izraelské spolupráce na novou úroveň. Česká fintech asociace zakládá společnou Česko-izraelskou fintechovou platformu, která pomůže překlenout aktuální problémy a firmám otevřít dveře na oba trhy.

Na jedné straně krize spojená s pandemií rapidně zrychluje digitalizaci života i byznysu včetně finančních služeb. Na té druhé ale znesnadňuje vzájemnou osobní komunikaci a navazování kontaktů na nových trzích. Nová fintechová platforma by měla tento problém řešit.

„V současné krizi vidíme především možnost, jak konečně zužitkovat dlouholetou spolupráci obou zemí a proměnit ji na řadu očekávaných byznysových úspěchů. Právě díky blízkosti našich zemí věříme, že existuje prostor pro řadu klientských služeb, ať už se jedná o platby, převody, pojištění či další fintechové aplikace. A samozřejmě nesmíme opomenout klíčové téma kybernetické bezpečnosti, kde je Izrael globální lídrem a Česko také nezůstává pozadu,“ říká ředitelka České fintech asociace Maria Staszkiewicz.

Velký potenciál je podle asociace v rychlejší a efektivnější digitalizaci veřejné správy a souvisejících služeb. „Z naší strany pak můžeme nabídnout produkty orientované na zákazníka a jeho nejlepší uživatelskou zkušenost, stejně jako třeba propojování API (nejen) díky PSD2, vysokému standardu ochrany dat a minimální ceně za služby s nízkými nebo žádnými poplatky,“ doplňuje Staszkiewicz.

Šéfka asociace doufá, že Česko může být globálním izraelským startupům branou do Evropy. Vstup neizraelských společností na tamní velmi kompetitivní trh je velmi obtížný – zvláště v odvětví, jako jsou finance. Izrael ale může být pro firmy odrazovým můstkem k úspěchu jak ve Spojených státech, tak v Asii.

Ve fintech má Evropa náskok

„A netřeba připomínat, že právě fintech společnosti jsou evropskými digitálními šampiony. Fintech je prakticky jediným oborem, kde mají startupy z EU náskok před konkurenty z USA,“ připomíná ředitelka.

Asociace navazuje na naši loňskou účast na veletrhu inovací DLD v Tel Avivu a soustředí se na pilotní projekty firem, které ukážou cestu ostatním. Těmi jsou z české strany poskytovatel on-line směny a posílání měn Easychange, který má již pobočky v Londýně a New Yorku. Z izraelské pak Refundit, druhé dítě Uri Levina, zakladatele globálně úspěšné navigační aplikace Waze.

Refundit má ambici pomoci státu a obchodníkům ve výběru daní a vratkách DPH. Není náhoda, že se zrovna izraelská společnost rozhodla svou službu spustit v Česku jako v jedné z prvních zemí EU. Díky skvělým vztahům obou zemí, blízkých historií a kulturou, byla Praha před krizí velmi oblíbeným místem pro turisty z Izraele i pro židovské návštěvníky z celého světa. V drtivé většině jde přitom o lidi, kteří nemají hluboko do kapsy, a chceme proto, aby pomohli znovu nastartovat turistický ruch, jeden z hlavních motorů naší ekonomiky.

Redakčně upravená tisková zpráva České fintech asociace

• Teritorium: Česká republika | Izrael
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme