Nová libanonská vláda řeší energetickou krizi

V tomto týdnu začalo libanonské militantní hnutí Hizballáh dovážet íránské palivo do Libanonu s cílem zmírnit energetickou krizi, a to i přes riziko sankcí USA.

Proč právě dovoz z Íránu? Důvodů je více, a to jak politických, tak i ekonomických.

Írán jako jediný z dodavatelů přistoupil na platbu za zboží v místní libanonské měně LBP a nevyžaduje platby ve volně směnitelných měnách, zejména USD. Íránský topný olej se začal dovážet do Libanonu nákladními auty ze syrského přístavu Baníjás, kam námořní ropné tankery dováží íránskou ropu a íránské oleje.

Zásoby paliva v Libanonu vyschly, protože stát nemá dostatek volně směnitelných finančních prostředků na pokrytí těchto dovozů, což přinutilo mnohé poskytovatele základních služeb, zejména v oblasti distribuce elektrické energie a dopravní infrastruktury, zastavit nebo výrazně omezit své činnosti.

Problémy s distribucí všeho druhu zboží a služeb se dotkly celé sféry hospodářství a vyvolaly řadu bezpečnostních incidentů v zemi.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme