Nová palivová alternativa v podobě tzv. olivových cihel v Libanonu

V Libanonu právě probíhá období sklizně oliv a lisování olivového oleje. Olivový odpad se nabízí k dalšímu zpracování.

Na místním trhu roste poptávka po olivovém odpadu, tzv. olivové rašeliny, která vzniká drcením oliv při výrobě olivového oleje.

Ilustrační fotografie

Tento odpad byl dříve používán jako hnojivo, ale dnes se z něj vyrábějí tzv. olivové cihly, které slouží jako palivo při vytápění budov. S příchodem zimy si domácnosti v Libanonu instalují krby, ve kterých budou spalovat olivové zbytky lisované do podoby klasických cihel.

Libanonci si pochvalují, že při spalování olivových cihel uniká do ovzduší mnohem méně emisí oproti jiným palivům. Další výhodou je snadná manipulace a nízká cena ve srovnání s cenou uhlí nebo měkkými dřevy.

Nový libanonský produkt, který nabývá na popularitě, lze srovnat s našimi dřevěnými peletami. V minulých letech měli Libanonci snadný přístup k různým palivům, ale dnes, vzhledem k pokračující hospodářské krizi, si mnozí nemohou dovolit ani nákup klasického palivového dřeva.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika | Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme