Nová pravidla pro tranzit kamionů v Maďarsku

Maďarsko v rámci stavu nouze uzavřelo své hranice pro cizince. Toto nařízení se však týká jen osobní, nikoliv nákladní dopravy. Podle ministra zahraničních věcí a obchodu Pétera Szijjártóa je udržení nákladní dopravy důležité pro zajištění dodávek pro maďarské obyvatelstvo stejně jako pro chod tamní ekonomiky. Je však třeba dávat pozor na přísnější pravidla pro tranzit zboží a delší čekací doby.

Během jízdy po území Maďarska musejí řidiči nosit ochranné roušky a rukavice. Řidič musí být v kabině sám. Na hranicích je třeba postoupit zdravotní kontrolu. Řidiči s pozitivními příznaky infekcí virem covid-19, jež nejsou maďarští občané, nebudou do země vpuštěni. Maďaři musejí nastoupit do domácí izolace nebo čtrnáctidenní karantény, z níž však mohou maďarské úřady za určitých podmínek udělit výjimku.

V případě zahraničních platí, že pokud povezou náklad do Maďarska, musí zemi opustit do 24 hodin.  V případě tranzitu je třeba použít speciálně určené hraniční přechody a následně i speciální tranzitní koridory – jde o hlavní silniční tahy. Pro tranzit jsou určené speciální čerpací stanice a odpočívadla (zastavovat či čerpat pohonné hmoty na jiných místech je zakázáno). Vozidla, která skrze Maďarsko jen projíždějí, budou na hranicích označena. Během tranzitu je nutné jet po vybraných koridorech nejkratší trasou.

Pro nakládku a vykládku v Maďarsku by podle informací maďarské policie měly být otevřeny i některé další přechody. Seznam je dostupná na stránkách maďarské policie. Pokud chcete využít přechody ležící mimo speciálně určené tranzitní trasy, doporučujeme ověřit si aktuální situaci na webu maďarské policie.  

Vzhledem k aktuálním omezením je nutné se připravit na některých přechodech na delší čekací doby – i ty lze zjistit na webu.

Pro všechny řidiče (včetně těch maďarských) existují rovněž omezení v případě, že jedou z rizikových oblastí, tj. z Itálie, Íránu, Číny, Jižní Koreje a Izraele. Definována jsou pravidla pouze pro řidiče přijíždějící z Itálie (například nutnost ochranných a dezinfekčních prostředků), u ostatních zemí jsou vzhledem k jejich geografické vzdálenosti všechny případy posuzovány individuálně. Více podrobností lze nalézt na odkazu Asociace maďarských dopravců.

Pozor při tankování

Peteri / Shutterstock.com

Kamiony a vozidla s návěsem s maximální povolenou hmotností nad 7,5 tun nyní mohou (až do odvolání) jezdit i o víkendu a o státních svátcích. Stále platí povinnost platit mýto, je možné ho uhradit i online. K tranzitu určené čerpací stanice – jde o stanice firmy MOL – mají omezené možnosti platby „tankovacími“ kartami. Doporučuje se proto, aby řidiči měli dostatek hotovosti či dostatečný zůstatek na bankovní kartě. Nadměrný náklad by se nyní měl platit online. Požadavky na povinný odpočinek byly upraveny.

Řidiči musí na hranicích prokázat, že jsou účastníky nákladní dopravy a předložit potřebné přepravní doklady – například nákladní list CMR a dodací list. Pokud firma chce převážet zboží, ale není účastníkem nákladní dopravy (nemá dotyčné doklady), je třeba, aby v dostatečném předstihu zaslala žádost maďarské policii (v angličtině) na emailovou adresu torzs@orfk.police.hu. Maďarská policie následně zašle rozhodnutí, zda žádosti vyhoví či ne.

Nelze vyloučit, že se opatření budou v budoucnu měnit. Více podrobností k podmínkám vstupu a tranzitu, včetně mapy, lze nalézt na stránce Asociace maďarských dopravců (v angličtině), která se průběžně aktualizuje. Mapu tranzitních tras zveřejnila maďarská policie. Více podrobností k platbě mýta lze nalézt na webu National Toll Payment Services (v angličtině).

V případě jakýchkoliv dotazů k překročení hranic pro nákladní dopravu je možné využít nonstop informační linku maďarské policie na čísle: +420 1 443 5003. Operátoři komunikují i v angličtině.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autor: Petr Michálek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Maďarsko
• Témata: Koronavirus svět
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme