Nové čínské návrhy standardů bezpečnosti potravin

Dne 13. února 2023 zveřejnilo Oddělení standardů bezpečnosti potravin, sledování a vyhodnocování rizik patřící pod Státní zdravotnickou komisi Číny 38 nových návrhů standardů bezpečnosti potravin.

V tomto balíčku se nachází 12 zcela nových standardů, 21 revidovaných standardů a 5 pozměňovacích listů. Všechny standardy jsou momentálně otevřené komentářům veřejnosti a zástupcům průmyslu.

Ilustrační fotografie

Datum jejich vstupu v platnost tedy zatím není známo. Komentáře a připomínky je možné zasílat prostřednictvím webové stránky do 30. března 2023. Nové a pozměněné standardy se týkají různých druhů polutantů, nutriční fortifikačních látek, potravin pro zvláštní výživu, potravinářských přídatných látek a dalších.

Jeden ze standardů se týká i kvašených alkoholických nápojů, bude tedy mít dopad na víno, pivo a ovocná vína. Nově má umožňovat, aby se pro výrobu kvašených alkoholických nápojů používaly hlízy a med jako hlavní suroviny. Zavádí limit obsahu formaldehydu ve víně, včetně toho ovocného.

U směsných ovocných vín nebude nutné na etiketě uvádět obsah jednotlivých druhů ovoce, ale pouze jejich celkový obsah, což má přispět k ochraně obchodních tajemství výrobců. Vinné produkty s obsahem alkoholu pod 10 % budou muset být označeny dobou trvanlivosti.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme