Nové policejní automobily Škoda v Kosovu a další příležitosti pro české firmy

Do Kosova bylo v červnu 2021 dodáno 50 automobilů Škoda Octavia, které jsou určeny k modernizaci vozového parku a zvýšení efektivnosti činnosti Policie Kosovské republiky.

Většina vozidel je určena pro policii v hlavním městě Priština, nicméně část z dodávky bude využita i v dalších kosovských regionech. Nové automobily mají přispět mimo jiné i k rychlému a efektivnímu řešení urgentních případů, na které upozorní občané prostřednictvím elektronické platformy nazvané „Informujte policii“. Platforma umožňuje občanům okamžitě nahlásit krádeže, dopravní nehody apod.

Kosovská policie oceňuje na vozidlech z výrobního závodu Škoda Auto především spolehlivost a celkově vysokou užitnou hodnotu.

Vzhledem k velmi zastaralému vozovému parku Kosovské republiky je vývoz automobilů a jejich náhradních dílů do tohoto teritoria velmi perspektivní. S postupným přibližováním se Kosova k Evropské unii bude třeba obměnit dopravní prostředky, které nevyhovují evropským standardům. Kosovo tak bude do budoucna potřebovat nejen osobní, ale i nákladní automobily a autobusy.

Významnou možností pro české exportéry v oblasti dopravy jsou též plány na obnovu a rozvoj železnice v Kosovu. S modernizací železniční dopravní infrastruktury souvisí i modernizace technického zázemí a vozového parku železničních dopravců, kde by se mohly uplatnit české firmy, které dodávají například řídicí systémy, komponenty na kolejová vozidla, případně provádějí generální opravy lokomotiv, vagónů apod.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Prištině (Kosovo), Autor: Květoslav Sulek, ekonomický rada.

• Teritorium: Evropa | Kosovo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme