Nové příležitosti pro české potravináře ve Spojených arabských emirátech

V Dubaji proběhl dvoudenní matchmakingový veletrh Free From Food Dubai 2023. Akce, která má hlavní každoroční stanoviště v Amsterdamu, poprvé zkouší vstup na území Blízkého východu.

V letošním roce dokonce organizátoři uspořádali celkově čtyři výstavy Free From Food a v příštím roce jsou díky pozitivním reakcím rozhodnuti pokračovat. Specifickým zaměřením na zdravé a dietní potraviny míří na velmi populární a napříč světem rostoucí trh.

Ilustrační fotografie

I v případě dubajské výstavy zaujaly velké firmy, jako je Truebell, Spinneys, Carrefour nebo LuLu. Z pohledu organizace šlo o velmi povedenou akci, i když první místní ročník samozřejmě proběhl v malém měřítku. V prostorách hotelu Marriott vystavovalo přibližně 60 firem. Z toho téměř 30 pocházelo z Jižní Afriky. A to díky státní podpoře pro ženy podnikající v malých a středních podnicích. Oproti tomu hlavní amsterdamská výstava přesahuje 250 vystavovatelů a patří mezi stálé hráče na poli potravinářských výstav v Nizozemsku.

Díky specializaci této akce na matchmaking a domlouvání schůzek mají firmy možnost skutečně potkat požadované osoby z daných firem. Akci také pomohlo, že probíhala ve spolupráci s Future Food Forum, největší událostí v Emirátech zaměřenou na potravinové zabezpečení a soběstačnost.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme