Nové vozy pro albánskou policii dodá Škoda Auto

Škoda Auto vyhrála tendr na dodávku 100 automobilů pro albánskou policii. Vítězným vozem je model Škoda Octavia 2.0 TDI. Úspěch zajistila kombinace jízdních vlastností, výhodné ceny, nízkých provozních nákladů a renomé spolehlivosti značky.

O zakázku albánské policie usilovaly údajně i značky Fiat, Ford a čínské Chery. Podmínkami tendru bylo mimo jiné i nabídnout co nejnižší cenu, proto jsou vozidla v základní výbavě a s manuální převodovkou.

Důležitá byla i spotřeba (u motoru 2.0 TDI se pohybuje od 4,1 l nafty na 100 km) a požadavek na nízké servisní náklady. Neméně důležité byly i jízdní vlastnosti, kde dvoulitrový motor s turbem a vysokým točivým momentem zaručuje policistům rychlou akceleraci při stíhání delikventů. Kromě výstražných světel a policejních znaků nemají vozy žádnou zvláštní výbavu.

Dodávka je realizována formou leasingu se servisem po dobu čtyř let nebo najetých 120 tisíc km. V rozhodovacím procesu o vítězi tendru sehrálo proto svoji roli i technické a finanční zázemí místních dealerů, především pak kapacita servisu. V Albánii distribuuje škodovky firma Porsche Albania, dceřiná společnost Porsche Holding Salzburg. Kromě vozů Škoda prodává i auta Audi, Volkswagen a SEAT. Vozy koncernu Volkswagen patří v současné době v Albánii mezi nejpopulárnější značky.

Albánská policie používá vozidla různých automobilek, většinou jde o levnější značky a modely jako například Dacia Duster, Hyundai i 30, Volkswagen Polo. Naposled nakoupila 200 vozů Huyndai i30 v roce 2019. Asi před deseti lety obdržela albánská policie 12 vozidel Škoda se zvláštní výbavou (radary na měření rychlosti, identifikační kamery).

Nové škodovky budou provozovány především v Tiraně, kde mají nahradit vozy Hyundai. Ty budou přesunuty do menších měst. V roce 2022 uvažuje albánská policie o nákupu dalších 150 vozidel.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tiraně (Albánie). Autor: Petr Vlk, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Albánie | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme