Nový požadavek vlády omezuje import do Spojených arabských emirátů

Teprve před několika týdny ohlásilo Ministerstvo zahraničních věcí SAE novou směrnici, která vyžaduje atestaci a oficiální potvrzení importních dokumentů místním úřadem. Na uvedení v platnost dala vláda pouze dva měsíce.

Přesněji se jedná o podmínku, aby každý importní dokument včetně faktur, které přesahují 10 000 AED (cca 60 000 Kč), doprovázel oficiální dokument z ministerstva SAE s razítkem. Za každé takové potvrzení bude účtován poplatek 150 AED (cca 900 Kč).

Ilustrační fotografie

Situace vystrašila všechny účastníky mezinárodního obchodu, jak exportéry do SAE, tak importéry a distributory. Nejde jen o nárůst ceny za každou položku, která vstoupí na území SAE, ale také o další administraci a případné prodloužení doby pro získání veškerých potřebných dokumentů.

Není úplně jasné (i přes plánované uplatnění od 1. 2. 2023), jestli bude směrnice platit a v jakém formátu. O uvedení směrnice v platnost neinformují ani samostatné celní úřady.

V posledních týdnech se již objevily e-maily od firem, kde je místní importéři na tuto problematiku upozorňovali. Směrnice zatím neplatí a situaci řeší veškeré zapojené instituce, včetně Evropské komise, skrze místní delegaci EU.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme