Nových firem přibývá rychleji. Byznysu se nedaří například v gastronomii

Slábnoucí pandemie covid-19 se projevila i v českém byznysu.  V prvním pololetí letošního roku vzniklo v ČR 15 924 firem, což je o 17 procent více než ve stejném období loňského roku.

Od ledna do konce června 2021 zaniklo 7 338 podniků, o desetinu méně než v prvním pololetí roku 2020. Ne všechna odvětví na tom jsou ale lépe než v období nastupující pandemie.

Například v ubytování a stravování se počet nových firem meziročně o pětinu snížil, zatímco zaniklých obchodních společností nepatrně přibývá. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Byznysu se nedaří ani v oboru informační a komunikační činnosti, kde letos v prvním pololetí vzniklo o 14 procent firem méně než o rok dříve.

Dařilo se naopak odvětví nakládání s nemovitostmi. Zatímco v prvním pololetí roku 2020 zde vzniklo 2 165 firem, letos to bylo 3 016, tedy o 39 procent více. Počet těch zaniklých se naopak snížil z 1 674 na 1 414. Výraznější růst počtu nových společností zaznamenal také zpracovatelský průmysl, kde letos vzniklo o 16 procent více podniků než před rokem.

Loni zaniklo nejvíc firem v historii Česka

„Zatímco hotely a restaurace v uplynulém roce fungovaly po většinu času v omezeném režimu nebo dokonce vůbec, obchodu s nemovitostmi se naopak dařilo, což je vidět i na výrazném růstu jejich cen. Ze zvýšeného zájmu o nemovitosti potom těžily právě společnosti, které se zabývají jejich správou, prodejem či pronájmem,“ říká analytička společnosti CRIF – CzechCredit Bureau Věra Kameníčková.

Celkově firem v České republice – s nadechující se ekonomikou – opět přibývá. Během prvního pololetí letošního roku se jejich počet zvýšil o 8 586. V minulém roce byl nárůst o tři tisíce nižší.

V prvním pololetí 2021 připadlo 22 nově založených obchodních společností na 10 zaniklých a čísla jsou tak dokonce lepší než v roce 2019 (19 nových podniků na 10 zaniklých).

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme