Novými poradci ministra Síkely jsou Jaromír Novák a Tomáš Prouza

Poradcem ministra průmyslu a obchodu Jozefy Síkely pro digitalizaci, moderní technologie a telekomunikace je nově Jaromír Novák. S českým předsednictvím a evropskou agendou, podnikatelským prostředím a ochranou spotřebitele bude ministrovi radit Tomáš Prouza, nynější prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Oba noví poradci ministra Síkely mají bohaté zkušenosti z oborů, v nichž budou ministrovi radit. Tomáš Prouza v minulosti působil na postech státního tajemníka pro evropské záležitosti a koordinátora digitální agendy ČR. Jaromír Novák do ledna 2020 vedl Radu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Ministerstvo průmyslu a obchodu

„Tomáš Prouza i Jaromír Novák jsou špičkovými odborníky ve svých oborech a mají skvělé renomé nejenom u nás, ale i v zahraničí,“ představuje ministr Síkela své nové poradce.

Ministr Jozef Síkela oba nové poradce vybral spolu se svou šéfporadkyní Evou Hanákovou. „Průmysl prochází změnami, které nesouvisejí jenom s covidem, energetikou a Green Dealem, ale hlavně s digitalizací a robotizací. Jakožto šéfporadce ministra mám za úkol zformovat týmy odborníků z různých oblastí. Naším cílem samozřejmě bude pomoci jak panu ministrovi, tak celé vládě vybrat ta správná opatření, která Českou republiku úspěšně přivedou k nové ekonomické, digitální a energetické realitě,“ říká Hanáková s tím, že ministr Síkela již brzy oznámí další členy svého poradenského týmu.

„Předsednictví v Radě EU nabízí unikátní příležitost dát vědět, že se Česko vrací do centra evropského dění a že chce hrát mnohem aktivnější roli než v posledních letech,“ popisuje Tomáš Prouza svou motivaci. Podle Prouzy se může Česká republika stát příkladem dalším průmyslovým zemím, jak nastartovat modernizaci ekonomiky. „Musíme hledat cesty, jak podpořit restart české ekonomiky snížením byrokracie, jednodušším přístupem malých firem k evropským fondům a podporou reinvestic zisků do české ekonomiky. Musíme také posílit ochranu spotřebitele a přestat trpět různé šmejdské praktiky,“ shrnuje dále Prouza své základní úkoly.

SPECIÁL: Změny pro podnikatele od roku 2024

„Velice si vážím nabídky pana ministra. Česká republika má jedinečnou příležitost posílit svou digitální konkurenceschopnost a bude mi ctí panu ministrovi v tom pomoci, ať už se jedná o rozvoj tradiční digitální infrastruktury, kybernetickou bezpečnost nebo potenciál moderních platforem,“ vysvětluje nový poradce Jaromír Novák důvody svého angažmá. V roli poradce chce využít také své zkušenosti z oblasti telekomunikací. „Jsem rád, že pan ministr má zájem rovněž o moji telekomunikační expertizu a zkušenosti z vedení Českého telekomunikačního úřadu, ať už se to týká budoucího rozvoje 5G mobilních sítí, dokrývání nepokrytých lokalit a usnadnění výstavby optické infrastruktury,“ vyjmenovává Novák.

Předtím, než Jaromír Novák nastoupil do čela Rady ČTÚ, působil dokonce přímo na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Zde zastával pozici ředitele odboru elektronických komunikací a poté ředitele sekce digitální ekonomiky. Na funkci předsedy a člena Rady ČTÚ rezignoval Jaromír Novák v lednu 2020 na protest proti snaze tehdejšího ministra průmyslu a obchodu změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. V současné době pracuje ve sdružení CZ.NIC a NIX.CZ, kde provádí analýzy změn v digitální legislativě. Mezi jeho záliby patří literatura a moderní technologie.

Tomáš Prouza zastává kromě postu prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR také funkci viceprezidenta Hospodářské komory a viceprezidenta evropského sdružení EuroCommerce. V letech 2004-2007 byl náměstkem ministra financí pro finanční služby, Evropskou unii a fiskální politiku, v roce 2007 spoluzakládal největší finančně-poradenskou firmu Partners a několik let pracoval na reformách finančních trhů pro Světovou banku ve Washingtonu. V lednu 2014 se vrátil do Prahy a působil jako státní tajemník pro evropské záležitosti, od roku 2016 také jako vládní koordinátor digitální agendy. Označuje se za vinohradského patriota, rád čte a poslouchá klasickou hudbu a operu.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme