O 40 procent méně dat kvůli cookies i problémy s platebními bránami. E-commerce sází v krizi na analytiku a optimalizaci IT

Sektor e-commerce od začátku roku prochází transformačním obdobím. Firmy řeší v první řadě optimalizaci IT, ale i personální stránku a marketing. Problém představují platební brány nebo nová pravidla pro cookies, kvůli nimž mají e-shopy až o 40 % méně dat.

„Ve svém okolí jasně vidíme, jak se situace na trhu změnila. Naplno se projevuje kvalita interního IT, způsob akvizice zákazníků, vytěžování dat, ale i síla marketingových týmů. Ukazuje se, že v době ochlazení funguje kvalita,“ vysvětluje Karel Pařízek, head of marketing BiQ Group.

Trendy ze světa e-commerce probírali zástupci firem v rámci komunitní akce eCommerce beers, které se zúčastnilo na 60 zástupců předních firem | BiQ Group

Majitelé e-shopů se shodují, že podle současné situace bylo třeba upravit strategii a připravit vícero scénářů. Soustředí se především na optimalizaci kampaní a zákaznické podpory, ale rovněž na posílení brandu nebo obsahový marketing. „Kdo je šikovný, přežije. Nám se vyplatila sázka na denní a týdenní slevové akce, které vedou k akvizici nových zákazníků. Funguje nám rovněž obsahový marketing na facebooku, který si na rozdíl od nastavení PPC a SEO děláme interně. Navzdory situaci rovněž procházíme rebrandingem a plánujeme expanzi,“ říká Martin Mates, CEO Econea.

Nový pohled na situaci rovněž poskytnou kvalitní data, která odhalí mnohdy netušené problémy a prostor pro zlepšení. „Zjistili jsme, že nám odpadá 15 až 20 % zákazníků platících přes platební bránu, přičemž problémem se ukázalo být 3D secure ověření na straně banky. V tu chvíli je třeba mít v rukávu náhradní řešení, například zkontaktovat zákazníka přes e-mail a nabídnout mu platbu převodem nebo přes QR kód a dát mu náležitou péči, třeba i ve formě dopravy zdarma,“ popisuje David Šandera, CTO Digital People.

Přechod na krabicová řešení a outsourcing IT

Krize v e-commerce se naplno projevila i v IT odděleních firem. Řada z nich přechází z vlastních řešení na platformy typu Shoptet nebo Shopify. Nemusí tak navyšovat interní vývojářské kapacity. „Krabicová řešení šetří práci vývojářům, přičemž přináší potřebnou flexibilitu a podporu. Pro mnoho e-shopů s obratem kolem 30 milionů je prakticky nemožné vydržovat tým dvaceti lidí na údržbu, v případě poddimenzování se potýkají s technologickým dluhem a tím i s napojením na online tržiště typu Alza nebo na služby třetích stran skrze API,“ dodává Karel Pařízek.

Trendy ze světa e-commerce probírali zástupci firem v rámci komunitní akce eCommerce beers | BiQ Group

E-shopaři se shodují na tom, že je třeba při výběru šablony být opatrný, například z hlediska obchodních podmínek a vendor-lockinu. Výhodou velkých platforem je naopak řada nativně integrovaných funkcí a služeb, které lze zapnout vyloženě na pár kliknutí, včetně zmiňovaného napojení na online tržiště.

„Ne vždy však znamená vstup na marketplace očekávanou vizibilitu a přísun nových zákazníků, neboť tam panuje mimo jiné silná konkurence. Zákazník má navíc tendenci nakoupit pár kusů zboží na různých e-shopech, což paradoxně pro ně nemusí být příliš profitabilní. Snažíme se je proto stáhnout k nám na e-shop,“ uzavírá Martin Mates.

Navzdory vyhlídkám e-shopy neočekávají příští rok propad obratu, ale vyhlíží podobné hospodářské výsledky jako letos. Tyto prognózy platí pro Českou republiku, na zahraničí se naopak výhledy různí – někteří volí konzervativnější strategii, jiní mají naopak ambiciózní cíle.

Redakčně upravená tisková zpráva BiQ Group

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: E-commerce

Doporučujeme