O titul Adapterra Awards letos soutěží 77 realizací z Česka

Soutěž Adapterra Awards dává možnost vyniknout projektům, které usilují o udržitelnější a odolnější prostředí, ve kterém žijí. Ať už se jedná o budovy, veřejný prostor sídel nebo krajinu.

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás trápí již nyní. Sucho, přívalové deště, silný vítr, vlny veder, na takové projevy klimatické změny se snaží připravit 77 projektů přihlášených do šestého ročníku soutěže Adapterra Awards vyhlášené Nadací Partnerství ve spolupráci s Integra Consulting.

Nejvíce nominací pochází z Moravskoslezského kraje, který je spolu s Jihomoravským a Jihočeským krajem a Hlavním městem Praha také regionálním partnerem soutěže. Finalisty vybere odborná porota a pořadatelé je zveřejní na www.adapterrawards.cz 1. srpna 2024.

Soutěž Adapterra Awards dává možnost vyniknout organizacím i jednotlivcům, kteří usilují o udržitelnější a odolnější prostředí, ve kterém žijí. Ať už se jedná o budovy, veřejný prostor sídel nebo krajinu. Letos je poměr projektů napříč kategoriemi vyrovnaný. Jedním ze soutěžících je například Revitalizace mokřadů v Krkonošském národním parku. Do místních cenných rašelinných a podmáčených smrčin v minulosti zasáhl člověk a odvodnil je. Proto se v posledních letech Správa KRNAP intenzivně zaměřila na jejich obnovu. 

„Revitalizace se týkala 35 lokalit, kde jsme pomocí hrazení a zahrnování zrušili více než 40 km odvodňovacích příkopů. V případě, že by se zrevitalizované kanály naplnily, tak zadrží zhruba 120 000 m3 vody, což odpovídá  roční spotřebě třítisícové obce, tedy třeba podkrkonošských Lázní Bělohrad. Projekt prakticky ověřil, že se lze i ve velmi degradovaných přírodních prostředích vrátit k jejich přirozené životaschopnosti,“ pochvaluje realizaci projektu Radek Drahný ze Správy KRNAP. 

Vedle dalších dvou kategorií Sídla a Budovy, má letošní ročník také novou speciální kategorii Průmysl. Podniky se potýkají zejména s velkou spotřebou vody. A unikátní způsob hospodaření s dešťovou vodou mají ve středočeském průmyslovém areálu Sázava Logistic Park. Díky technologii od ASIO Tech přeměňují dešťovou vodu na pitnou a ročně tak uspoří až 8700 m3 pitné vody. 

„Z jedné ze střech svádíme dešťovou vodu a v úpravně ji přečišťujeme Celkem 3/4 areálu tak zásobujeme pitnou vodou vyrobenou z dešťovky,“ vysvětluje, Marcela Fialková z mezinárodní developerské skupiny UDI Groupa. „Jde o první takto velké řešení úpravy dešťové vody na pitnou. S ohledem na nedostatek vody v ČR a omezené zásoby podzemní vody v řadě míst může jít o pilotní projekt využitelný i jinde, kde by bylo nákladné nebo nemožné dovézt vodu z vodovodního řadu,“ doplňuje.

Vítěze soutěže Adapterra Awards 2024 pořadatelé vyhlásí na tematicky zaměřené konferenci v Praze 6. listopadu 2024. Vítězové si odnesou finanční odměny od partnerů soutěže v hodnotě 50–100 tisíc Kč. Cenu sympatie si odnese projekt, který získá nejvíce hlasů v online hlasování veřejnosti, které odstartuje 1. srpna 2024. 

Adapterra Awards 2023: Podívejte se, kdo uspěl v loňském ročníku soutěže

Hlavní kategorie soutěže a ceny pro vítěze
Krajina – 100 tisíc Kč od společnosti Nestlé Česko
Sídla – 50 tisíc Kč od společnosti Heidelberg Materials
Budovy – věcná cena v hodnotě 50-100 tisíc Kč od společnosti SolSol 
Cena sympatie – 50 tisíc Kč od společnosti Deloitte

Speciální ocenění
Průmysl
Cena odpovědné energetiky (projekt s nejkvalitnějším technickým řešením energetického hospodářství) – věcná cena v hodnotě 50-100 tisíc Kč od společnosti IVT Tepelná čerpadla

Regionální ocenění
Cena Prahy (nejlepší projekt na území hlavního města Prahy)
Cena Moravskoslezského kraje (nejlepší projekt na území Moravskoslezského kraje)
Cena Jihočeského kraje (nejlepší projekt na území Jihočeského kraje)
Cena Jihomoravského kraje (nejlepší projekt v intravilánu území Jihomoravského kraje)
Cena českého příhraničí (nejlepší projekt na území Jihočeského, Jihomoravského kraje či Vysočiny)
Cena rakouského příhraničí (nejlepší projekt na území Horního či Dolního Rakouska)

Harmonogram soutěže

  • 30. 1. – 15. 3. 2024 – Přihlašování realizovaných projektů do soutěže
    Online přihláška na www.adapterraawards.cz
  • 1. 8. – 15. 10. 2024 – Zveřejnění finálových projektů a zahájení online hlasování veřejnosti o Cenu sympatie
  • 6. 11. 2024 – Konference na téma adaptací na klimatickou změnu a slavnostní vyhlášení vítězů v Praze
Redakčně upravená tisková zpráva Nadace Partnerství

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme